Britse overheid start onderzoek naar vermiste oorlogswrakken

De Britse overheid start een onderzoek naar de vermiste oorlogswrakken in de Javazee. Naast de Nederlandse schepen blijken ook de 3 Britste schepen verdwenen te zijn volgens The Guardian. De BBC meldt dat de Britten om hulp hebben gevraagd aan de Indonesische autoriteiten. De marineschepen zijn vergaan bij de zeeslag in februari van 1942 en maakte deel uit van een geallieerd eskader. De schepen probeerde te voorkomen dat de Japanse strijdkracht het Indonesische eiland Java zou innemen. Naast Nederland en het Verenigd Koninkrijk maakte ook Australië en de Verenigde Staten deel uit van de vloot.

De verdwijning kwam aan het licht tijdens een duikexpeditie ter voorbereiding van de 75e herdenking van de zeeslag. Dinsdag liet minister Jeanine Hennis van Defensie weten dat er sporen zijn aangetroffen op de zeebodem en dat Defensie ook een onderzoek is gestart.

Als de schepen inderdaad geborgen zijn, moet dat een enorme operatie geweest zijn volgens experts meldt NU.nl. Aannemelijk is dat de schepen op professionele wijze zijn geborgen.

Oorlogswrakken hebben het recht van onschendbaarheid
Volgens het Nederlandse recht hebben oorlogswrakken het recht van onschendbaarheid. Het bergen van oorlogswrakken zonder toestemming is strafbaar. Bij de zeeslag kwamen ruim 2.200 mensen om het leven.

Related news

List of related news articles