Britten doorbreken Franse zegereeks bij WK Dart 18 2009

Eindelijk kon het Britse duo David Lloyd en Joanna Jones-Pierce vandaag de Franse zegereeks bij het WK Dart 18 in Aruba doorbreken. Het lukten de Engelsen om één paaltje van de koplopers Emmanuel Dodé en Fred Moreau af te snoepen. De drie geplande races konden plaatsvinden in een toenemende wind, beginnend met circa twintig knopen in de ochtend. Vlak voor de eerste start in de middag kreeg de open klasse van de Aruba Heineken Catamaran Regatta een fikse bui met stormachtige wind te verduren. De nummers twee John Moret en Paul Smissaert gingen over de kop en vernielden daarbij hun F18 grootzeil. De strijd in de Dart 18-vloot was spannend, met het Zwitserse duo Heynisch/Gysi als nieuwkomer in de top vijf. In beide klassen veranderden de podiumplekken.

Palm Tours Race 4 – Goudriaan en Damen op dreef
De eerste start van de dag liet een interessante verdeling zien. De Nederlanders Goudriaan en Damen kozen voor de pin-end (linkerboei van de lijn), terwijl Dodé/Moreau in het midden vertrokken en Lloyd/Jones-Pierce bij het startschip. Thierry en Christine Wibaux hadden kort na het schot al pech. De haak van het grootzeilslot raakte los, waarvoor ze terug naar het strand moesten. De Franse klassementleiders en de Nederlanders zochten de linkerzijde van de baan op en kwamen respectievelijk als eerste en tweede bij de bovenboei. Damen: “Nu konden we die plek wel vasthouden, want we liepen beter voor de wind. Langzamerhand worden we handiger. Bij de start kun je al veel winnen en aan de wind moet je niet te veel de hoeken ingaan. Er zijn te veel shifts.”

Zijn landgenoten Nicolette van Gorp en Ruud van Gisbergen waren in een felle strijd verwikkeld voor de derde plek. Aanvankelijk hadden ze de Zwitsers Heynisch en Gysi voor zich. Van Gorp: “Die konden we in het tweede kruisrak pakken. Alleen kozen we in de derde ronde voor de linkerkant en dat was niet goed. We hadden te veel last van de vlagen, waardoor de Duitsers Matthias en Dominik ons inhaalden.”

Setar Race 5 en 6 – Sterke competitie in kopgroep
Na de lunch kwamen Dodé en Moreau iets te gretig uit de startbklokken. Zelf dachten ze te vroeg te zijn en dus keerden ze terug om opnieuw de lijn te passeren. Dat leverde een voordeel op voor Lloyd en Jones-Pierce, die als eerste om de bovenboei gingen. Lloyd: “We stonden op scherp na de slechte ochtendwedstrijd.” De Britten eindigden daarin als negende. “De Zwitsers gaven flinke tegenstand en Emmanuel had een waanzinnige comeback in het tweede voor-de-windse rak.” Moreau legt uit: “We moesten wel aanvallen, dus probeerden we elke vlaag en draaiing te benutten.” Dit keer leverde dat een tweede plaats op, achter Lloyd en Jones-Pierce. Huber en Volke werden derde.

Hoewel Dodé en Moreau de traditie van winnen direct weer herstelden, kregen ze het niet cadeau. Ze gingen in race zes weliswaar aan de leiding bij de eerste bovenboei, maar wel met Huber en Volke direct in hun kielzog. Dodé: “We hadden een fantastisch gevecht met Matthias. Wij waren aan de wind wat snellen en zij juist voor de wind.” Huber voegt toe: “We lagen er zelfs even voor, maar zij varen hoger en de bemanning is continu op elke golf aan het schoten. Zij zeilen gewoon perfect.” Het Duitse duo neemt de tweede plek overall over van het echtpaar Wibaux, dat vlak voor de laatste gate hard over de kop ging.

De Nederlanders deden het ook goed in deze race. De plaatsen vijf tot en met acht waren voor Oranjeteams.

Aruba Heineken Catamaran Regatta
“Ik ben nog nooit bij 40 knopen gestart”, aldus Xander Pols vanaf het strand. Net voor de eerste start in de middag was het raak. Er dreven donkere wolken over en de wind trok aan tot stormachtige kracht. John Moret en Paul Smissaert probeerden af te vallen (van de wind wegdraaien), maar doken genadeloos voorover. Dat was al het tweede onfortuinlijke moment van deze dag. ‘s Ochtends begonnen ze met een grootzeil dat uit de klem kwam, waardoor ze zelf de boot moesten omgooien en de start misten. Ze wisten zich tot een zesde plek terug te zeilen. ‘s Middags liep het anders. Ze vielen in het zeil, dat volledig uitscheurde. Daardoor werd het oprichten van de boot een lastige en langdurige opgave.

Leo Ambtman en Maarten Kroon (NED) konden hun Tornado wel onder controle houden. Ze namen de tweede plek overall over. De broers Pols wonnen opnieuw alle wedstrijden. Toch waren er ook verrassingen. Zo werden de Nederlandse F18-zeilers Willie van der Heijden en Arthur Moerman tweede en derde op handicap. Het Arubaanse/Nederlandse duo Friso Bakker en Henk Hankarth wist vanochtend als eerste over de lijn te komen. Deze mannen varen op een Dart 18 in de open klasse en hoeven een ronde minder af te leggen. Bakker: “Desondanks was het toch een legendarisch moment voor ons.”

Na een dag vol actie werden de deelnemers en hun aanhang verwelkomd bij de Holiday Inn dinner party.

Bron: Aruba Regatta, 26-11-2009;