Brussel maakt einde aan oneerlijke concurrentie door Spaanse Tax Lease constructie

Bij monde van Commissaris Mededinging Joaquín Almunia, verantwoordelijk voor (eerlijke) concurrentie, heeft de Europese Commissie uitspraak gedaan over de Spaanse Tax Lease. Deze constructie is onrechtmatig bevonden en de onterecht ontvangen voordelen moeten voor een groot deel terugbetaald worden. Scheepsbouw Nederland vindt dat de procedure lang heeft geduurd maar is content met de uitspraak. “Een eerlijk ‘level playing field’ is van levensbelang voor de scheepsbouwsector,” aldus algemeen directeur Peter Zoeteman.

Tussen 2002 en 2011 boden Spaanse werven schepen aan die 20% tot 30% onder de marktprijs lagen. Dit had een ernstige concurrentieverstoring op de Europese markt tot gevolg. Bij de bouw van 273 schepen is gebruik gemaakt van de Tax Lease constructie en hebben andere werven, waaronder Nederlandse, deze opdrachten verloren.

Scheepsbouw Nederland diende vanwege deze oneerlijke concurrentie, samen met zes andere scheepsbouwassociaties uit EU-landen, in 2010 een formele klacht in bij de Europese Commissie. In 2011 had de Europese Commissie Spanje al bevolen de Tax Lease constructie niet meer te mogen gebruiken, in de einduitspraak van 17 juli zijn de aanklagers nu ook formeel in het gelijk gesteld.

Het officiële persbericht van de Europese Commissie over de Spaanse Tax Lease constructie vindt u hier.

Meer… Scheepsbouw Nederland