Burgemeester Aboutaleb opent vernieuwd Haven Coördinatie Centrum

Vrijdagmorgen 21 november om 10.00 uur opende burgemeester Ahmed Aboutaleb het vernieuwde Haven Coördinatie Centrum (HCC) in het World Port Center, het hoofdkantoor van het Havenbedrijf Rotterdam aan de Wilhelminakade 909. Eerder werden de Verkeerscentrale Rotterdam (2010) en Verkeerscentrale Hoek van Holland (2013) grondig gemoderniseerd. Met de oplevering van het HCC is de divisie Havenmeester van het Havenbedrijf – verantwoordelijk voor de veiligheid en orde op het water – weer helemaal klaar voor de toekomst en toonaangevend voor andere havens over de gehele wereld.

Het HCC is de werkplek van de coördinatoren van verkeer en inspectie in de hele Rotterdamse haven. Ze voeren namens de havenmeester het toelatingsbeleid uit. De havenmeester is verantwoordelijk voor de veiligheid en orde op het water. Op het HCC werken de medewerkers aan de toelating, planning en meldingen van scheepswerkzaamheden. Tevens coördineert men de water gerelateerde crisisbeheersing in nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Ook de loodsdienstleiding werkt vanuit het HCC.

Havengebied
Het havengebied van Rotterdam bestrijkt een gebied van 100 kilometer; vanaf het begin van de Eurogeul, 57 kilometer voor de kust, tot en met de Van Brienenoordbrug. Daarin arriveren  jaarlijks bijna 30.000 zeeschepen en 100.000 binnenvaartschepen. Die zijn gezamenlijk goed voor ongeveer 800.000 scheepvaartbewegingen. Havenbedrijf Rotterdam is verantwoordelijk voor de veiligheid en orde in de haven.

HavenCoordinatieCentrum (Rob Altena)