NEXSTEP HACKATHON
UITDAGINGEN IN DECOMMISSIONING


Decommissioning is niet gemakkelijk. Sterker nog, het is erg kostbaar. Er liggen hier nog genoeg uitdagingen, alleen hoe kan dit worden aangepakt? Nexstep organiseert samen met de Nederlandse olie- en gasbrancheorganisatie IRO en de Oil and Gas Authority UK een hackathon over samenwerking en kostenverlaging van decommissioning van olie- en gasinfrastructuur in de zuidelijke Noordzee.

SYSTEMEN HACKEN?

Bij hackathon bestaat nog weleens het beeld van een groep jongeren die met een laptop op schoot ergens stiekem proberen in te breken op systemen. Maar in de meeste gevallen is dit zeker niet het geval. Hackathon komt uit het Engels en is een combinatie van de woorden (to) hack en marathon. Niet gek dat in Nederland mensen vaak denken dat het hier gaat om een geheimzinnig of strafbaar feit. Terwijl (to) hack in het Engels ‘computerprogramma’s en software ontwikkelen’ betekent. Niets illegaals dus.


Een hackathon heeft als doel om met elkaar op zoek te gaan naar oplossingen of nieuwe ideeën en hoeft dus, net als bij de Nexstep Hackathon, niks met IT te maken te hebben.

DE NEXSTEP HACKATHON

De Nexstep Hackathon bevat presentaties van operators NAM, Sprit Energy en Neptune. Zij zullen hun huidige uitdagingen met betrekking tot decommissioning in de zuidelijke Noordzee delen. Daarna volgen interactieve sessies om mogelijke oplossingen te bespreken. Met deze hackathon krijgen toeleveranciers de mogelijkheid te leren welke innovaties hun potentiële klanten zoeken. “Samenwerking is niet alleen tussen operators belangrijk, maar ook tussen de operators en toeleveranciers, en andere Noordzeeburen als Denemarken, Verenigd Koninkrijk, België en Noorwegen”, vertelt Jacqueline Vaessen, General Manager bij Nexstep. “Ons doel is om een dialoog tussen deze partijen te starten en nieuwe ideeën te creëren.”

"HET DOEL IS OM
EEN DIALOOG TE STARTEN"


DIALOOG STARTEN

Tijdens een hackathon gericht op het Engelse deel van de Noordzee, dat begin oktober plaatsvond, vond Vaessen het belangrijk om ook partijen van buiten de branche uit te nodigen. Vaak komen de meest innovatieve ideeën vanuit hoeken die niet dagelijks met decommissioning te maken hebben. Er werden bij de hackathon geen baanbrekende innovaties gecreëerd, wat volgens Vaessen niet erg is. Het draait meer om de dialoog die ontstaat. Zo werden er verschillende kwesties besproken als hoe tenders anders kunnen worden opgebouwd, zodat er meer ruimte en tijd is voor technische innovaties.


Vaessen: “Wat we nu zien is dat de mogelijkheid om te innoveren snel afneemt als een aanbesteding in de contractfase valt.” Verschillende uitdagingen worden voorafgaand aan de hackathon worden gedeeld en waarschijnlijk komen er tijdens de sessies nog uitdagingen aan het licht. Ben je benieuwd naar de bevindingen van deze Hackathon? Jacqueline Vaessen spreekt tijdens de thematische sessie ‘Decommissioning and re-use’ op Community Square op 24 oktober.