CEO Jan De Nul is somber over de toekomst

  • binnenland

Dit jaar was een heel goed jaar voor Jan De Nul met het verbreden van het Panamakanaal en de aanleg van de grootste sluis ter wereld, de Kieldrechtsluis. Een recordjaar van 10% stijging van de omzet met een nettowinst van 265 miljoen euro. Toch ziet Jan Pieter De Nul de toekomst somber in: “Dit is de langste neerwaartse cyclus die ik in mijn carrière heb meegemaakt. We hebben in 1985 een zware crisis gehad, maar na drie slechte jaren was het gedaan” zegt De Nul in een interview tegen DeTijd.be

“Er resten ons nog heel weinig grote werken. De crisis van 2008 is nog altijd niet over, maar voor onze sector moet het slechtste nog komen. We hebben de inertie van de grote investeringen gehad (projecten die gepland waren en die de opdrachtgevers niet meer konden afblazen, red.). Er is nu heel weinig werk, en heel weinig grote werken. Ik heb nog nooit zo’n wereldwijde malaise in onze sector gezien. Vroeger ging het ergens slecht, maar floreerde het ergens anders. Nu is het overal slecht, ik zie geen enkel lichtpunt.”

Jan De Nul blijft mensen werven  
Jan De Nul blijft wel mensen werven voor de kleinere opdrachten, die vragen om meer mensen. Daarnaast is Jan De Nul gegroeid in het leggen van zware elektrische kabels en het bouwen van windturbineparken op zee waar mensen voor nodig zijn.

België heeft geen geld meer om de kust te beschermen 
Er zijn plannen om voor de Vlaamse kust eilanden aan te leggen als bescherming tegen stormen, en de kustregio resistent te maken tegen de verwachte stijging van de zeespiegel en extremere weersomstandigheden. Daarover zegt De Nul: “De overheid heeft voor niets geld meer. We zullen zien wat er eerst komt: de investering, of de rampen omdat we die investeringen niet gedaan hebben. Mensen vergeten dat er ook een kostprijs hangt aan het níet bouwen van infrastructuur.”

Lees het hele interview met Pieter De Nul op DeTijd.be. 

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten