CEO’s uit olie- en gasindustrie gaan zich inzetten voor de klas

Foto: van links naar rechts: Frans van Seumeren, Goof Hamers, Gilbert van den Brink, Bram van Mannekes, Jan Lambregts (Global Head Financial Markets Research, Rabobank International).

Al op de basisschool moeten kinderen geïnteresseerd worden voor techniek. Alleen dan stromen er voldoende bètastudenten in waar de Nederlandse industrie van kan profiteren. Dat is de conclusie van CEO’s uit de offshore olie- en gassector. Zij kwamen vandaag bijeen in de Amsterdam RAI voor een paneldiscussie over obstakels voor groei in een industrie die over het algemeen wordt gekenmerkt door gunstige economische vooruitzichten.

Nu al bezoekt een aantal van de CEO’s regelmatig een basisschool of middelbare school voor een gastles over hun expertise – offshore olie- en gaswinning. Maar dat moet vaker. En ook docenten van middelbare scholen en ouders moeten beter worden voorgelicht over de arbeidsperspectieven in de offshore. Vanuit de ministeries van EL&I, OCW en SZW worden dit soort initiatieven gestimuleerd. Zij stellen 18,7 miljoen euro beschikbaar voor techniek in het primair en voortgezet onderwijs.

Het tekort aan technici waarmee Nederland al jaren kampt, dreigt op te lopen tot 170 duizend in 2016. Te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding om de vraag uit de arbeidsmarkt bij te benen.

Deelnemers aan het panel waren Goof Hamers (CEO, IHC Merwede), Jan-Pieter Klaver (CEO, Heerema Marine Contractors), Frans van Seumeren, voormalig CEO van Mammoet en investeerder in onder andere de offshore bedrijven RollDock en Barge Master, Bram van Mannekes, voormalig Secretaris-Generaal van de Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie, Gilbert van den Brink, Managing Director, Wintershall en Ruud Zoon, Managing Director GDF SUEZ E&P Nederland.

Offshore Energy 2012