Ceremoniële commandowisseling Korps Mariniers

  • binnenland

Brigadegeneraal der mariniers Frank van Sprang wordt op vrijdag 18 maart de nieuwe commandant van het Korps Mariniers. Hij neemt deze functie over van zijn ranggenoot Richard Oppelaar. De ceremoniële commando-overdracht vindt plaats op de Rotterdamse Van Ghentkazerne.

Brigadegeneraal Van Sprang heeft in zijn carrière verschillende functies bekleed bij infanteriebataljons, binnen het specialisme ‘kikvorsman’ (duikspecialisme binnen de maritieme special forces) en diverse andere bestuurlijke en operationele functies. In 2007 nam hij het commando over het Eerste Mariniersbataljon op zich. Gedurende die periode was de eenheid betrokken bij operaties in Tsjaad en Afghanistan. Vanaf mei 2014 was Van Sprang plaatsvervangend directeur Directie Aansturen Operationele Gereedheid (DAOG) van de Defensiestaf in Den Haag. Zijn voorganger Oppelaar voerde vier jaar lang het commando over het Korps Mariniers, een gecombineerde functie met die van directeur Operaties van het Commando Zeestrijdkrachten. Als zodanig jaren richtte hij zich op de gereedstelling voor wereldwijde inzet van vloot- en marinierseenheden en werd het Korps Mariniers onder meer succesvol ingezet in de strijd tegen piraterij. Oppelaar vervult vanaf 1 april 2016 de functie van directeur Operaties van de Defensiestaf onder gelijktijdige bevordering tot generaal-majoor der mariniers.

Ongeveer 400 militairen van het Mariniers Trainings Commando uit Doorn en het Mariniers Opleidingscentrum uit Rotterdam nemen deel aan het ceremonieel. Ook is een detachement vlootpersoneel en een contingent van de vereniging Contact Oud Mariniers ingedeeld. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers verzorgen de muzikale omlijsting. Onder de 500 genodigden zijn ook afgevaardigden van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten