Chinese marine doet Rotterdam aan

  • binnenland

Chinese marineschepen meerden vanmorgen af in de haven van Rotterdam. Het gaat om het amfibisch transportschip Changbai Shan, de bevoorrader Chao Hu en het fregat Yun Cheng. De 3 schepen werden eerder ingezet voor de kust van Somalië, waar de Nederlandse en Chinese marines samenwerken bij het bestrijden van piraterij.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert maakte vorig jaar al kennis met de Chinese krijgsmacht tijdens een werkbezoek aan het land. Het is nu voor het eerst dat Chinese marineschepen Nederland aandoen. “Een nieuw hoofdstuk voor wederzijds begrip”, aldus rear admiral Zhang Chuanshu. “Ik denk dat dit bezoek goed is voor de relatie tussen onze landen en onze strijdkrachten”, zei de commandant van de groep Chinese schepen.

Het bezoek biedt een unieke kans de 3 vaartuigen aan de Holland-Amerikakade te zien. En dat niet alleen van de buitenkant, want de Changbai Shan is op 28 januari ook nog eens opengesteld voor publiek. Dat is van 9.00 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur welkom aan boord.

Ontvangst
Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Ben Bekkering ontving Chuanshu tijdens een welkomstceremonie. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine, een erewacht en ongeveer 400 in Nederland wonende Chinezen waren hierbij aanwezig.

De Chinese marineschepen bezochten tijdens hun trip door Europa ook Frankrijk, Engeland en Duitsland. Op 30 januari verlaten ze Nederland weer.

Meer… Defensie 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten