ChristenUnie wil duidelijkheid over veiligheid bruggen Afsluitdijk

ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf wil duidelijkheid over de veiligheid van de bruggen in de Afsluitdijk. Diverse media berichtten over een onderhoudsrapport waaruit blijkt dat de bediening van sluizen en beweegbare bruggen van de Afsluitdijk vol gebreken zitten door softwareproblemen.

Van der Graaf wil van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen weten wat de gevolgen hiervan zijn en heeft daarover schriftelijke vragen ingediend.

“Door alert menselijk handelen heeft dit niet tot gevaarlijke situaties geleid”

Minister Cora van Nieuwenhuizen schreef 31 januari in een brief aan de Tweede Kamer dat de software voor het bedienen van de sluizen en bruggen in de Afsluitdijk niet goed functioneren. “Door alert menselijk handelen heeft dit niet tot gevaarlijke situaties geleid”, schrijft Van Nieuwenhuizen aan de Kamer.

Duidelijkheid voor vervanging van sluis en bruggen Kornwerderzand

Van der Graaf: “Dagelijks maken veel mensen gebruik van de Afsluitdijk. Ik deel de zorgen die bewoners en regionale bestuurders hebben naar aanleiding van dit onderhoudsrapport: dit rapport roept vragen op. Ik wil van de Minister weten wat de staat van onderhoud is van de bruggen in de Afsluitdijk en welke maatregelen getroffen zijn om de veiligheid bij Kornwerderzand en Den Oever te garanderen. Ook wil ik weten of de staat van het onderhoud en de toekomstige onderhoudskosten gevolgen hebben voor de vervanging van de sluis en bruggen bij Kornwerderzand.”

Ze sluit af: “In december heeft de Kamer zich duidelijk uitgesproken over de verbreding van de sluizen bij Kornwerderzand. De Minister moet hierover op korte termijn een besluit te nemen.”