Circa 45 inschrijvingen verwacht voor Nacra Kampioenschappen 2008

Aan de vooravond van de Nacra Kampioenschappen 2008 verwacht de organisatie circa 40 tot 50 inschrijvingen. Op dit moment staat de teller op 26 teams uit zeven landen. De kersverse F18 Wereldkampioenen Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen (NED) verschijnen eveneens aan de start voor de kust van het Belgische Duinbergen. Daar zijn de deelnemers te gast bij de Royal Belgian Sailing Club. Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 augustus strijden de catamaranzeilers om de Nacra titels in drie klassen, gebaseerd op het handicapsysteem van de ISAF (internationale zeilfederatie). Er staan maximaal twaalf races op het programma en het weer ziet er veelbelovend uit. Naar verwachting zal de zuidwestenwind tussen de 13 en 17 knopen sterk zijn.

“Ik ben blij met het proces dat is ingezet”, aldus Gunnar Larsen van Nacra Europe. “Ons doel is om het ‘Nacra Gevoel’ van de jaren negentig nieuw leven in te blazen. Toen wilde je echt niet een Nacra-evenement missen.” Hoewel het om de competitie op het water gaat, benadrukt Larsen ook het belang van het plezier aan de wal: “We vinden het belangrijk dat iedereen het naar de zin heeft. ’s Avonds een biertje drinken en de volgende dag weer hard zeilen. Dat is wat we nastreven.”

De Nacra Kampioenschappen staan open voor drie klassen: 1) Nacra 5.5 Raid, Inter 18 en Infusion, 2) handicap + 1,100 zoals Nacra 460, 500, etc. and 3) handicap – 1,100 zoals Nacra 20, 570, 580, etc. De meeste aanmeldingen komen echter van F18 Nacra Infusion teams. Larsen: “Samen met de Nacra Klasse Associatie werken we er hard aan om de minder actieve wedstrijdzeilers voor onze evenementen te enthousiasmeren. De Nacra Kampioenschappen vormen voor iedereen een goede kans om andere zeilers te ontmoeten en om van anderen te leren.” Het niveau van de vloot is hoog met ondermeer de huidige F18 wereldkampioenen De Koning/Van Leeuwen, de winnaars van de line honours rond Texel Pols/Veenstra, Team Boskalis Larsen/Van Helden en de Belgische catamarangoeroe Patrick Demesmaeker en zijn jeugdige bemanning Alexander Koopman.

Bron: RBSC, 01-08-2008;