CMB diversifieert in de containervaart

De raad van bestuur van CMB heeft tijdens de vergadering van vandaag de overname van de vloot van containerschepen van Delphis goedgekeurd. Delphis is een 100% dochteronderneming van SAVERCO, één van de referentieaandeelhouders van CMB. In het kader van de wettelijke voorschriften rond belangenconflicten werd de transactie voorafgaandelijk beoordeeld door een comité van onafhankelijke bestuurders.

Delphis baat vandaag een vloot van 14 containerschepen uit, waarvan 7 in volledige eigendom en 7 in joint venture. Van de 7 joint venture schepen zijn er 6 op lange termijn verhuurd aan het Deense Maersk. 7 van de 14 schepen zijn van het type ijsklasse 1A en dus geschikt om door ijs te varen. De 6 schepen die uitgechartered zijn aan Maersk zijn bovendien de grootste ijsklasse schepen ter wereld.

Tegelijk met de overname van de Delphis vloot zal CMB ook het belang van de partner in de 7 joint venture schepen overnemen.

De globale prijs voor beide transacties bedraagt 2,2 miljoen USD en is gebaseerd op de huidige marktwaarde van de schepen en van de tijdbevrachtingsovereenkomsten. CMB verwacht de transacties – die nog onderworpen zijn aan een aantal goedkeuringen, waaronder het akkoord van de financierende banken – begin 2015 te kunnen afronden.

Begin december bestelde CMB twee nieuwbouw containerschepen bij het Koreaanse Hanjin Heavy Industries and Construction (HHIC). Het betreft twee schepen van 2.000 TEU van het type ijsklasse 1A. Bovendien zullen het de grootste schepen ter wereld zijn die door het Kiel kanaal kunnen varen en hebben zij een ultra ecologisch ontwerp. De oplevering is voorzien in 2016 in de loop van de maanden mei en juni.

Gebruik makend van de extreem lage tweedehandsprijzen ging de Groep begin deze maand over tot de aankoop van twee panamax containerschepen. De twee schepen van 4.100 TEU werden gebouwd in 2004 en 2006 in Korea bij HHIC. De schepen zijn voorzien de CMB vloot te vervoegen in de loop van het eerste kwartaal van 2015.

Tenslotte verkocht Bocimar eerder deze maand de capesize-eenheid Mineral Manila (2011 – 179.842 dwt). Op deze verkoop wordt een verlies van 5,4 miljoen USD geboekt dat in het resultaat voor het vierde kwartaal van 2014 zal opgenomen worden. De verkoop levert Bocimar wel ruim 17,7 miljoen USD aan cash op.

Meer… CMB

Related news

List of related news articles