Construction & outfit engineer bij Oceanco aan het woord

Bijna zeven jaar geleden startte Zoë Mosch met haar stage bij Oceanco, als onderdeel van haar mbo-opleiding Scheeps- en jachtbouw aan STC Group. “Het feit dat ik hier nog steeds werk, zegt eigenlijk genoeg. Ik word nog steeds elke dag uitgedaagd.” Toen Zoë begon met haar opleiding Scheeps- en jachtbouw had ze nog niet heel veel affiniteit met jachten. “Mijn vader zeilde veel, maar meer eigenlijk niet.” Inmiddels is dat wel anders en werkt zij al een aantal jaar als construction & outfit engineer bij superjachtbouwer Oceanco. “Tijdens mijn opleiding was ik al geïnteresseerd in Oceanco en was dan ook blij dat ik na mijn stage kon blijven.”

Als construction & outfit engineer houdt Zoë zich bezig met de complete constructie van een jacht. “Ik werk in een projectteam met een groep andere engineers, waaronder elektro,
machinerie, interieur en constructie/ outfit engineers. Gezamenlijk houden wij ons bezig met het ontwerpen van een superjacht. En dat gaat verder dan alleen de constructie van een jacht.
Bijvoorbeeld ook alle luiken en deuren.” Omdat Oceanco als bedrijf veel uit besteed aan subcontractors houdt Zoë zich ook veel bezig met coördineren. “Naast dat ik zelf opzetjes maak, controleer ik ook veel tekeningen om te zien of ze voldoen aan de wensen van de klant en of ze voldoen aan de regelgeving. Maar we checken natuurlijk ook of het aan onze standaarden voldoet”, legt Zoë uit.

Met haar team is ze betrokken vanaf de engineeringsfase tot het moment dat een jacht wordt opgeleverd. “Sinds kort is onze bedrijfsstructuur verandert en werken we in projectteams.
Een fijne manier van werken. Er is echt sprake van teamverband en je werkt samen voor een lange periode aan één doel.” Zo werkte Zoë de afgelopen drie jaar aan het grote Y712 zeilschip. Ook wel
bekend als de Black Pearl. Het 106 meter lange zeiljacht heeft drie masten van 65 meter hoog en is het grootste zeiljacht ter wereld. “Een heel uniek project, omdat het een mix is van een superjacht en zeilschip.” En normaal houdt Zoë zich voornamelijk met de eerste categorie bezig. “Ik ben echt heel trots dat ik hieraan heb mogen meewerken.” Naast dit project krijgt Zoë wel vaker te maken met grootste verzoeken. “The sky is the limit in deze wereld. Klanten komen met de de meest uitdagende eisen. Twee helikopterplatforms, zwembaden, groene technologieën, niets is
te gek”, lacht Zoë. “Het is heel leuk en interessant om via mijn werk een kijkje te kunnen nemen in deze wereld waarbinnen bijna alles mogelijk is.”

“Elke dag werk ik met andere onderdelen en dat maakt het werk erg divers. Ik word nog steeds elke dag uitgedaagd dus voorlopig zit ik hier nog goed.” Met welke uitdagingen heb je zoal te maken? “Wat wij veel meemaken is dat klanten vaak veranderen van inzichten gedurende een project. Tijdens het bouwproces willen ze bijvoorbeeld gebruik maken van andere materialen of een andere indeling. Dat kan betekenen dat je weer een stap terug moet. Flexibiliteit is daarom een belangrijke eigenschap. Je moet tegen die veranderingen kunnen.”

Door: Carlijn van Zuylen