Contargo start uitbreiding van de terminal in Voerde-Emmelsum

Met het aansluiten van de stroomvoorziening voor de bouw heeft Contargo op 3 december officieel de uitbreiding van de terminal in de haven van Emmelsum opgestart. Het containerbedrijf, dat een eigen logistiek netwerk in het Europese achterland heeft, gaat met de terminal in Emmelsum andere terminals langs de Nederrijn ontlasten. De terminal is tevens een stimulans voor de economische ontwikkeling in de Lippe-monding, aangezien de zeehavens nu eenvoudig bereikbaar worden voor gecombineerde vervoersstromen.

“De terminal in Emmelsum vormt een uitstekende aanvulling op ons netwerk van terminals langs de Nederrijn, aangezien onze huidige terminals als gevolg van de enorme hoeveelheid containers hun capaciteitsgrenzen bereiken”, aldus Konrad Fischer, co-manager van Contargo GmbH & Co. KG. “Wij hopen deze terminal medio 2016 in gebruik te kunnen nemen.”

De terminal in de haven van Emmelsum, in het gelijknamige stadsdeel van de stad Voerde en in het mondingsgebied van het Wesel-Datteln-kanaal, wordt deels gefinancierd vanuit het steunprogramma voor multmimodale overslaginstallaties. Op voorlopig 46.000 m2 terminaloppervlakte ontstaat de komende maanden ruimte voor ca. 1.400 TEU, verkeerswegen, plekken voor vrachtwagens en parkeerplaatsen voor personenwagens. Daarnaast worden sporen opnieuw aangelegd en worden een afhandelings- en utiliteitsgebouw en een hal voor onderhoud en reparatie gebouwd.

Modernste techniek
Op de locatie staat al een portaalkraan. Daarnaast gaat Contargo een nieuwe reachstacker aanschaffen. Na de uitbreiding staan er voor de trimodale containeroverslag 300 meter kade en twee 135 meter lange sporen ter beschikking voor de overslag van jaarlijks zo’n 85.000 TEU. Dankzij een reeferstation kunnen in Emmelsum ook containers met temperatuurgevoelige goederen worden over- en opgeslagen. De douane-afhandeling behoort eveneens tot de dienstverlening.

“De nieuwe terminal wordt uitgerust met de modernste techniek,” aldus Fischer. “Zo vindt de aan- en afmelding van vrachtwagen- en spoorverkeer deels automatisch plaats. Met behulp van OCR-gates kunnen de kentekens van de laadeenheden en de voertuigen worden gescand. Bovendien gaan wij het hele bedrijfsterrein milieuvriendelijk en spaarzaam van ledverlichting voorzien.”

Meer… Contargo