Cruiseschip ‘Nieuw Statendam’ bijna klaar voor oplevering

Het nieuwe cruiseschip de ‘Nieuw Statendam’ van Holland America Line heeft in augustus twee series succesvolle proefvaarten op zee gemaakt voor de kust bij de scheepswerf Fincantieri in Marghera, Italië. Tijdens de proefvaarten is de performance van de scheepssystemen getest, de machines en motoren. Een werfteam van nautische officieren, scheepsarchitecten en bouwers hebben de wendbaarheid van het schip en de veiligheidssystemen getest. Tekst gaat verder onder de foto.

‘Nieuw Statendam’ tijdens proefvaart op zee. Foto: Holland America Line.

Op 10 augustus vertrok de Nieuw Statendam vanuit Marghera om twee dage lang proefvaarten op zee uit te voeren. Na afloop is het schip in het droogdok van de Fincantieri scheepswerf gevaren waar alle data is uitgelezen en standaard onderhoud is uitgevoerd aan de romp. De tweede test was van 18 tot en met 22 augustus en na afllop keerde het schip terug naar Marghera voor de laatste finsihing touches.

Orlando Ashford, President van Holland America Line: “Er is veel rumoer rond de Nieuw Statendam en de innovaties die we aan boord introduceren. Het schip gaat een spannend debuut maken begin december.”

De zesde ‘Statendam’
Holland America Line’s eerste schip met de naam Statendam vaarde in 1898 en dit wordt het zesde schip in de geschiedenis van het bedrijf met deze naam. Door ‘Nieuw’ ervoor te plaatsen, viert Holland America Line het verleden, heden en de toekomst van de rederij.

Oplevering van Nieuw Statendam voor 1 december 2018
Met een geplande oplevering voor 1 december 2018 gaat de Nieuw Statendam in haar eerste jaar in de winter het Caribisch gebied ontdekken en vaart daarna tijdens het zomerseizoen naar Noord Europa, IJsland en de Middellandse Zee. Op 5 mei 2019 vaart het schip haar eerste cruise vanuit Amsterdam naar Noord Europa.
Het 99.500 ton zware schip heeft plek voor 2666 gasten en reflecteert de voortgaande evolutie van Holland America Line.

Het ontwerp van het schip is grotendeels gelijk aan de Koningsdam, het eerste Pinnacle-klasse schip. De openbare ruimtes zijn ontworpen door de hospitality designer Adam Tihany en architect Bjørn Storbraaten. Het schip beschikt over alle kenmerken van de Pinnacle-klasse: grote met licht gevulde ruimtes, visueel drama en rijke interieurs geïnspireerd op de vloeiende lijnen van muziekinstrumenten.

Nieuw Statendam tijdens proefvaarten op zee voor Italiaanse kust. Foto: Holland America Line.