Dag van de Binnenvaart op zaterdag 16 maart

Op zaterdag 16 maart wordt voor het eerst de Dag van de Binnenvaart georganiseerd. Op zo’n 20 locaties verspreid door Nederland zet de binnenvaart haar deuren open voor bezoekers.

Een schip spreekt pas echt tot de verbeelding als je er zelf op staat. Dat is wat op deze dag kan; je kunt op diverse locaties aan boord bij schepen, rondkijken en in gesprek met de bemanning. Bezoekers kunnen ook een vaartocht maken door het havengebied van Amsterdam, een kijkje nemen bij een verkeersleiding, zien hoe een schip wordt afgebouwd, hoe containers worden geladen en gelost op een containerterminal of een bezoek brengen aan het grootste simulatorcentrum van Europa.

Ook bieden de diverse maritieme scholen en kennisinstituten een gevarieerd programma waarbij geïnformeerd wordt over opleidingen, voor zowel instroom als zij-instroom. Alles draait die dag om het beleven en ervaren van de binnenvaart, in de breedste zin.

Binnenvaart belangrijke sector voor Nederlandse economie

De binnenvaartsector is voor de Nederlandse economie belangrijk. Er zijn zo’n 13.500 arbeidsplaatsen in de binnenvaart. Met een vloot van ruim 8.000 schepen wordt in Nederland op dit moment 37 procent van het goederenvervoer over het water afgewikkeld. Voor het vervoer van containers ligt dit percentage op 35 procent (1,3 vrachtwagenbewegingen per jaar).

Vrijwel alle economische regio’s in Nederland en Noordwest-Europa zijn via vaarwater verbonden. Met 150 havens en ruim 30 containerterminals in het land is de infrastructuur aanwezig om ook in de toekomst groeiende goederenstromen aan te kunnen. Een enkel binnenvaartschip staat al snel gelijk aan 52 vrachtwagens en een gemiddelde reductie van 30 procent CO2-uitstoot. Deze sector die zo belangrijk is, is alleen nog niet zo bekend bij het grote publiek. Wat zonde is, want de binnenvaart heeft veel te bieden.

Over Dag van de Binnenvaart

Op 16 maart kan iedereen kennis maken met de kansen en mogelijkheden van de binnenvaart. Op www.dagvandebinnenvaart.nl staan alle activiteiten die er te doen zijn. Van 10 uur tot 15 uur is er een gevarieerd aanbod dat de diverse facetten van de sector laat zien. Voor sommige activiteiten dient aangemeld te worden. Wees er snel bij, want sommige activiteiten zijn al (bijna) vol. De activiteiten zijn vooral opgezet rondom nautische hotspots, zoals de maritieme opleidingen in Vlissingen, Rotterdam, IJmuiden, Urk en Harlingen en andere locaties in die regio’s. De organisatie wil uitgroeien tot een jaarlijks event waarbij activiteiten zich over het gehele land uitstrekken. Ervaar de binnenvaart!