Dalende omzetcijfers SBM Offshore en nieuwe boete

SBM offshore blijft flink last houden van de moeilijke omstandigheden in de olie- en gassector. De opbrengsten tot en met het derde kwartaal vielen een vijfde lager uit dan vorig jaar tot 1,3 miljard dollar. Daarnaast is er nog steeds geen oplossing voor het omkoopschandaal in Brazilië en verwacht het bedrijf een nieuwe boete van de Verenigde Staten. Daarvoor hebben zij 238 miljoen dollar opzij gezet.

De omzet bij het onderdeel Turnkey viel 80% lager uit en bij Lease en Operate was er een groei van 18%. Verder maakte het bedrijf bekend in totaal 60 miljoen af te schrijven. De verwachting is een dat er een omzet wordt bereikt van 1,7 miljard dollar voor het hele jaar. Het onderliggende bedrijfsresultaat zal uitkomen op minstens 750 miljoen dollar.

Bruna Chabas, CEO SBM Offshore: “Hoewel we blijven werken aan een acceptabele afronding van deze historische problemen, is het belangrijk op te merken dat de onderneming sinds 2012 fundamenteel is veranderd door haar manier van werken en het verbeteren van het business model.”

De nettoschuld van SBM daalde 16% in de eerste 9 maanden van dit jaar tot 2,6 miljard dollar.

Volgens Chabas is SBM goed gepositioneerd om te profiteren van het geleidelijke herstel in de olie- en gassector, wat ook door SBM was voorzien. Daarom durfde SBM ook te blijven investeren in nieuwe projecten, zoals een nieuw model romp voor opslag en productieschepen.