Damen ASD 2810 Hybrid geleverd aan Multraship

Onlangs werd de Damen ASD 2810 Hybrid geleverd aan het Nederlandse sleep- en bergingsbedrijf Multraship. De sleepboot is gebouwd bij Damen Shipyards Galaţi in Roemenië. De levering maakt deel uit van de huidige vlootuitbreiding bij Multraship. In dat kader is er ook een aantal Damen-schepen besteld. Met de ASD 2810 Hybrid wordt een extra sleepboot toegevoegd aan de toch al omvangrijke vloot van Multraship.

Het hoofdkantoor van Multraship bevindt zich in de havenstad Terneuzen. Het bedrijf is met name actief in het Scheldegebied (Zeeland Seaports en de havens van Gent en Antwerpen) en de Bulgaarse haven Burgas aan de Zwarte Zee.

De nieuwe ASD 2810 Hybrid van Damen is een nieuw ontwerp en is de tweede sleepboot van dit type die wordt gebouwd. Het is een ontwerp dat met zijn zuinige brandstofverbruik en lage emissie inspeelt op de eisen van deze tijd. Dinu Berariu, project manager bij Damen Shipyards Galaţi, zegt over het nieuwe schip: “De hybride sleepboot is een zeer uniek concept. Het schip heeft een diesel-direct, diesel-elektrisch en accu-aangedreven voortstuwingssysteem. Deze hybride configuratie levert Multraship een brandstofbesparing van wel 30% op en een emissie-afname van 60%.”

De Multratug 28, zoals het schip werd gedoopt, werd op schema en zonder kostenoverschrijding opgeleverd. Het voer op eigen kracht van Galaţin naar Nederland.

Multraship is bezig haar vloot uit te breiden omdat niet alleen haar klantenbestand in de offshore-sector groeit, maar er ook steeds meer vraag is naar havensleepdiensten. De ASD 2810 Hybrid, met een verwachte trekkracht van 61 ton, is perfect geschikt voor deze activiteiten.

Daarnaast heeft Multraship nog opdracht gegeven voor twee Damen ASD’s 3212, die op dit moment worden gebouwd in de Damen-werf Song Cam in Vietnam. Deze schepen worden voor het einde van het tweede kwartaal van dit jaar opgeleverd.

Meer… Damen 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten