Damen gaat Marine Aggregate Dredger bouwen voor Hanson

Damen Shipyards gaat een Marine Aggregate Dredger (MAD) 3500-schip bouwen voor Hanson Aggregates Marine. De bedrijven hebben op 10 mei daarvoor een contract ondertekend. Het schip gaat gebruikt worden om offshore aggregates (steenslag, zand en grind) te verzamelen tot een diepte van 55 meter voor gebruik in de onshore bouwsector. Het schip wordt gebouwd op de scheepswerf van Damen in Galaţi in Roemenië en wordt in maart 2021 opgeleverd. De baggeruitrusting en zeefinstallatie worden gebouwd door Damen Dredging Equipment (DDE) in Nijkerk.

MAD 3500 voorHanson Foto Damen
MAD 3500 Hanson. Foto, Damen.

Hanson UK is een toonaangevende leverancier van zware bouwmaterialen voor de bouwsector en produceert aggregates (steenslag, zand en grind), stortklaar beton, asfalt, cement en cementgebonden materialen. Hanson is de grootste producent van aggregates in de maritieme sector in Europa. Het bedrijf heeft een speciaal gebouwde vloot van 6 aggregate dredgers.

Hanson gaat het schip inzetten om aggregates te verzamelen in het Britse Kanaal en de Noordzee. Het MAD 3500-ontwerp heeft de optimale balans tussen nuttige lading en efficiëntie binnen beperkte afmetingen. Het schip is bij uitstek geschikt om te werken binnen de afmetingen van Shoreham-sluis aan de Engelse zuidkust. Door de afmetingen van de sluis is het schip beperkt tot een lengte van 103,5 meter. Het draagvermogen is net onder de 6800 ton en met een volle lading loopt het schip nog zo’n 12,5 knopen.

Veilig werken in zware weersomstandigheden

De MAD 3500 is het nieuwste schip in de serie nieuw ontworpen en recent gelanceerde marine aggregate dredgers (zeebodemzuigers) van Damen. Door de toepassing van de innovatieve maritieme engineeringtechnologie kan het vaartuig indrukwekkend functioneren in zware weersomstandigheden zonder het comfort of de veiligheid van de bemanning in gevaar te brengen. De boeg is ingesloten om de dekuitrusting te beschermen, alle baggerpijpen zitten boven het main deck niveau voor de veiligheid. En door de modulaire constructie van de DDE-baggersystemen maakt het vervangen van onderdelen op de leidingen en zeefinstallatie eenvoudig.

Photo:

Related news

List of related news articles