Damen introduceert Walk-to-Work-schip

  • binnenland

Walk-to-Work vessel

Damen Shipyards heeft een volledig nieuwe WSV (Wind Farm Service Vessel ) ontwikkeld voor de ondersteuning en accommodatie van het onderhoudpersoneel van windturbines op zee. Het is een zogenaamd ‘Walk-to-Work’-schip, wat inhoudt dat het personeel gewoon naar het werk kan lopen. In nauw overleg met de branche is het schip ontworpen op grond van een aantal basisprincipes: het moet faciliteiten en accommodatie bieden voor 45 onderhoudsmedewerkers en 15 bemanningsleden voor een periode van maximaal één maand.

“De tendens is om windmolens steeds verder uit de kust te bouwen”, aldus Peter Robert, Business Development Manager, Offshore Wind bij Damen. “Bij afstanden van meer dan 30 zeemijl wordt het onpraktisch en kostbaar om onderhoudspersoneel iedere dag vanaf het vasteland naar de werklocatie te brengen”.

De dynamisch gepositioneerde (DP2) WSV beschikt over een uitschuifbare, beweging compenserende loopplank. Hierdoor kan een driekoppig onderhoudsteam snel en veilig van het schip naar de windturbine lopen en omgekeerd.

Sinds de lancering van de 26 m lange FCS 2610 Twin Axe-catamaran voor onderhoudsondersteuning een duidelijke stempel gedrukt op de markt voor hulpschepen voor windparken. Van deze gespecialiseerde schepen voor het vervoer van 12 servicemedewerkers, zijn er inmiddels al 21 geleverd en zijn er nog eens vier verkocht. Om de levertijden korter te maken, bouwt Damen er nog meer op voorraad.

Marktgericht
“Toen we onderzochten of de markt behoefte had aan een groter hulpschip, gaven potentiële klanten aan dat zij een beschikbaarheid van onderhoudspersoneel nastreven van 80% bij golfhoogten tot 3 m,” aldus Robert. “Daarnaast moest het schip zeer comfortabel zijn, omdat onderhoudsmonteurs van windturrbines vaak echte landrotten zijn en het best moeilijk is om personeel te houden.”

Eigenschappen
Het resultaat is een enkelrompsschip met brug en accommodatie midscheeps. Met een totale lengte van 90 m en een breedte van 20 m heeft de Damen WSV een dekoppervlak van 500 m2, een helideck en een beweging- en deiningcompenserende kraan. De beperkte diepgang van 4,6 m zorgt voor optimaal comfort, en levert tevens een aanzienlijke energiebesparing op.

Het schip is zodanig ontworpen dat alle zeven onderhoudsploegen binnen drie uur kunnen worden afgezet, waarna het schip de hele dag in de buurt blijft voor ondersteuning en eventuele noodhulp en dan het onderhoudspersoneel weer oppikt.

Volgens Robert voldoet de nieuwe Damen WSV met zijn dieselelektrische voortstuwing aan de ‘E3’-norm (Environmentally friendly, Efficient in operation en Economically viable) voor milieuvriendelijke, efficiënte en economisch rendabele schepen. “Het ontwerp van dit schip is gebaseerd op de drie p’s van people, planet, profit, met respect voor de mensen die op het schip werken en verblijven, maar ook voor onze planeet en voor de belangen van de eigenaar die een gezonde winst wil maken”, aldus Robert.

Er is veel aandacht besteed aan het interieur en de indeling van de voorzieningen aan boord. Openbare ruimtes zijn ingericht op een optimale workflow en opslag, terwijl er daarnaast 60 eenpersoons slaaphutten, een fitnessruimte, een bioscoop en internetfaciliteiten zijn.

“Op basis van de eerste reacties mogen we zeggen dat dit schip een grote impact zal hebben op deze gespecialiseerde markt, aldus Robert. “Het schip heeft ook al de aandacht getrokken van de olie- en gasindustrie.”

Meer… Damen 

Related news

List of related news articles