Damen levert eerste Renewables Service Vessel

Damen heeft haar nieuwste Renewables Service Vessel (RSV) 3315 opgeleverd. Het schip is speciaal ontworpen voor het gebruik voor offshore wind- en getij-energieprojecten in nauwe samenwerking met het Schotse bedrijf Delta Marine.

Het schip is gedoopt tot ‘Voe Vanguard’ bij Damen Shipyards Hardinxveld en vervolgens vertrokken naar haar eerste klus voor het offshore windpark, Walney Extension project.

Delta Marine bestelde 12 jaar geleden het eerste schip bij Damen en op dit moment hebben zij vier Damen Multicat vessels varen.

De Damen RSV 3315 is gebaseerd op het Multicat-ontwerp en kan alle taken uitvoeren die normaal gesproken van een Multicat worden verwacht, met een open dek, DP2 en dedicated 4-point mooring system. Het schip heeft een lengte van 33 meter en een bollard pull van 42-ton. Voe Vanguard heeft twee kranen met een capaciteit van 15 ton met een lengte van 20 meter.

David McNaugthan, Delta Marine General Manager: “We waren vooral geïnteresseerd in de DP2-mogelijkheid. Dit schip is geschikt voor offshore wind, maar ook voor getijprojecten, waar ze in sterke stroming met haar DP in positie kan blijven.”

Jos van Woerkum, Managing Director van Damen Shipyards Hardinxveld: “We hebben sinds 2013 samen aan dit schip gewerkt. Delta Marine gaf ons een schets en legde hun eisen neer en ik denk dat Damen precies heeft gebouwd wat ze wilden. Ik denk dat de Renewables Service Vessel 3315 het potentieel is om het volgende succes te zijn voor Damen zodra ze zichzelf op de markt heeft bewezen.”