Damen neemt scheepshal over

Damen Shiprepair Harlingen (DSHl), onderdeel van Damen Shiprepair & Conversion, heeft  onlangs de reparatie-, straal- en schilderhal van Strametco Vastgoed BV overgenomen.

De hal is gesitueerd op het werfterrein van DSHL en te bereiken via de schepenlift van de werf. Met de overname verzekert Damen zich ervan dat zij een overdekte reparatiefaciliteit kan aanbieden in een markt die daar steeds meer om vraagt. Met name partijen als de Koninklijke Marine, Rederij Doeksen en Wagenborg Passagiersdiensten, die in het verleden veelvuldig gebruik hebben gemaakt van de hal zijn erbij gebaat dat de faciliteit voor hen bereikbaar blijft en hebben allen dan ook positief gereageerd.

Ook vanuit de visserij, een traditioneel veel terugkerend marktsegment, is verheugd gereageerd. De visserij heeft een stijgende lijn te pakken en dat geeft meer financiële ruimte voor het onderhoud van de schepen. Een overdekte reparatiefaciliteit is daarom een mooie optie om, zonder afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden, onderhoudswerk te doen.

De werkzaamheden in de hal zullen zich overigens niet beperken tot reparatie-, straal- en schilderwerkzaamheden. Indien nodig, kan de hal ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld conversies en schadereparaties. In het verleden was dit nogal eens problematisch, omdat de hal eigendom was van een schildersbedrijf pur sang.

Vanaf heden is Damen Shiprepair Harlingen in staat om schepen tot 90 meter volledig overdekt te repareren. De toegangsdeuren hebben, met een totale breedte van 20 meter, dezelfde afmetingen als de schepenlift en de hoogte onder de bovenloopkranen bedraagt ruim 34 meter.

Aan de achterzijde is een aparte hal aangebouwd die uit twee delen bestaat. Het ene deel is ingericht als straalhal. Van hieruit kan middels een scheidingsdeur toegang verkregen worden tot de spuithal, waar de gestraalde delen direct geconserveerd kunnen worden. In de straal- en spuithal kunnen zowel kleinere onderdelen van schepen, zoals visbomen, blokken en, luiken als constructiedelen van externe opdrachtgevers behandeld worden. Denk hierbij aan containers, landbouwapparatuur en trailerbare boten.

Met de aankoop van de hal bevestigt de Damen holding dat de reparatiewerf in Harlingen veel potentie heeft en dat Damen bereid is hierin te investeren voor de toekomst. Ook de directie in Harlingen is bijzonder blij met de gang van zaken. “Er spreekt vertrouwen uit het feit dat Damen bereid is investeringen te doen in onze werf en het motiveert ons nog meer om de werf in Harlingen goed op de kaart te zetten. Bovendien is het goed nieuws voor de werknemers, toeleveranciers en plaatselijke middenstand”, aldus directeur Damen Shiprepair Harlingen Frank Seinen.