Damen Shipyards Antalya opent Fase 2

Nieuwe capaciteit voor de Fast Crew Supplier 5009. Na de overname in 2013 van Cyrus, de scheepswerf in Antalya, Turkije, voorheen beheerd door Vitters, is onder de nieuwe naam Damen Shipyards Antalya gewerkt aan de renovatie van een tweede werkplaats voor de productie van de zeer succesvolle Damen Fast Crew Supplier 5009.

Sinds de heropening als Damen-scheepswerf heeft de faciliteit Antalya zich verder ontwikkeld als specialist in composietscheepsbouw. Met succes is de overgang gemaakt van de bouw van jachten-op-maat naar de seriële constructie van hogesnelheidswerkboten, tot 40 meter in lengte. Tegenwoordig bouwt Damen Antalya de modellen FCS 1605, Stan Patrol 2205 en Interceptor 1102, en de Damen Waterbus.

De werf heeft nu een tweede faciliteit geopend – Antalya II – 12.000 m² groot en gericht op de constructie van Damens succesvolle, 50 meter lange FCS 5009. De rompen en de bovenbouw van staal en aluminium worden gebouwd door een onderaannemer in de buurt, en de uitrusting vindt plaats in Antalya II. Momenteel zijn er vier 5009’s onder constructie. De faciliteit zal 6 à 8 afgewerkte schepen per jaar produceren, wanneer deze volledig operationeel is.

De oorspronkelijke Antalya I ondergaat in 2015 eveneens een upgrade, waarbij 90 procent van het composietwerk wordt ondergebracht bij de vacuüm-infusietechnologie. De resterende 10 procent, die de meest complexe structuren representeert, blijft gebouwd worden met behulp van handmatige lamineringstechnieken. Deze verandering levert nu al een efficiënter productieproces op en besparingen in kosten en tijd.

“Damen Shipyards Turkije is de enige faciliteit van de groep in het Middellandse Zeegebied,” zegt algemeen directeur van Damen Shipyards Antalya, Auke van de Zee, “en we prijzen ons gelukkig dat we over een ervaren en zeer vakkundig productieteam beschikken, dat in staat is schepen van topkwaliteit af te leveren. Het feit dat de werf is uitverkozen om de aanvullende productie van de FCS 5009 op zich te nemen, onderstreept onze efficiency en de kwaliteit van onze mensen.” De werf heeft momenteel ongeveer 125 man personeel in dienst, met nog eens 60 man die elders werken aan de rompen en bovenbouw van de 5009. Het totale aantal zal nog groeien naarmate Antalya II zijn volledige capaciteit bereikt.

Jaap Gelling, Damens productmanager Hogesnelheidsvaartuigen, voegt hieraan toe, “Ik ben altijd weer onder de indruk van de energie en het enthousiasme bij Damen Antalya. Als ons expertisecentrum in composietscheepsbouw is het van onschatbare waarde, een bron van geweldige, diepgaande kennis en grondige ervaring, en de wil om kwaliteit te leveren is onovertroffen.”

Meer… Damen 

Related news

List of related news articles