Damen Shipyards Bergum klaar voor marktopleving

Anita

De Damen scheepsbouwers in Friesland zijn niet op hun lauweren gaan zitten na de oplevering en doop van de twee Damen Combi Freighters 3850 Noord- en Zuidvliet en de Damen Combi Coaster 2500 MV Anita. “We zien écht een markt voor kleinere schepen en belangstelling voor de schepen die wij bouwen.” De werf, onderdeel van Damen Shipyards Group, is klaar voor een marktopleving.

Dat zegt Remko Bouma van Damen Shipyards Bergum over de ontwikkelingen in de maritieme industrie, waarin Damen Shipyards een prominente rol speelt. De scheepswerven in de Damen Group hebben dan ook wat te bieden. De vestiging in Bergum doet dat met de bouw van de series 8200, 2500 en 3850 en andere producten in haar portfolio. De Combi Freighters 3850 Noordvliet en Zuidvliet zijn intussen ingebracht in de lijndienst Baltische Staten naar de Zwarte Zee, waar de eerder geleverde zusterschepen al hun dienst bewijzen. De Combi Freighters 3850 transporteren met name project lading, bulk en stukgoed. De Noordvliet en de Zuidvliet hebben hun kunnen al getoond toen ze op hun maidentrip onderdelen en equipement voor windenergieparken van Duitsland naar het Middellandse Zeegebied vervoerden. Ze namen de lading mee op de twee dekken, waarmee ieder schip is toegerust.

MV Anita
Damen Shipyards Bergum commercieel directeur Erik Schultz onderstreept de positieve marktvisie van zijn collega Bouma. Dat deed hij ondermeer als ‘spreekstalmeester’ tijdens de doopplechtigheid van de Damen Combi Coaster 2500 MV Anita. Dat zee/rivierschip is gecharterd door het Rotterdamse wilde vaartbedrijf Vertom USC Holding. De Anita kan ondermeer 54 TEU ofwel een totaallading van 2.500 ton vervoeren. Dat kan droog massagoed zijn, staal of andere lading. Het zee/rivierschip wordt ingezet tussen het Verenigd Koninkrijk en Europese havens. Door met name de flexibele inzet van haar hoofdmotor en dus gunstiger brandstofverbruik en maar ook andere “Eco” maatregelen is dit schip een stuk zuiniger in haar operaties geworden in vergelijking met haar voorgangers in deze klasse.

Schip en ‘super zeebevrachter’ en oud-voorzitter van de Nederlandse Zeebevrachters Sociëteit (NZS) Ary Vijfvinkel hebben wat gemeen: de scheepsnaam Anita is gegeven door Vijfvinkel’s echtgenote: Anita Vijfvinkel-Pevenage. Damen Shipyards en Vertom UCS Holding vonden dit een passend eerbetoon aan de man die jarenlang gezichtsbepalend is geweest in de internationale zeebevrachters wereld. Zijn vrouw Anita was trots dat ze daaraan als doopster van de MV kon meewerken.

Meer… Damen