Damen Shipyards Bergum levert dubbelwandige olietanker op aan De Opfeart Beheer

King Fisher

Na de ‘King Fisher’ in juni 2013, heeft Damen Shipyards Bergum in het staartje van 2013 ook de ‘Kestrel Fisher’ overgedragen aan managers De Opfeart Beheer uit Veenwouden. De naam van de tankers verwijst naar James Fisher Everard Ltd, dat het commerciële management van de twee zusterschepen voert.

De schepen, met 7.076 ton draagvermogen en 8.363 kubieke meter tankinhoud, zijn gedoopt en overgedragen op de werf van Damen Shipyards Bergum (DSBe) in Harlingen, waar ze volledig zijn afgebouwd. De casco’s kwamen van Damen Shipyards Galati, Roemenië. De doopsters vertegenwoordigen het werkterrein van de schepen. Mevrouw Petra Gaensbacher (‘King Fisher’) en mevrouw Michelle Hartnup (‘Kestrel Fisher’) werken beiden in de olietrading in Groot-Brittannië.

De dubbelwandige olietanker zullen voornamelijk benzine, diesel, smeeroliën en kerosine vervoeren. Hun vaargebied is de Britse Eilanden, het Continent, Scandinavië en de Oostzee. James Fisher Everard heeft hier een sterke marktpositie en zal de schepen exploiteren op een open management basis. De Britse tanker operator liet in 2006 al eens twee eigen tankers door DSBe laten bouwen, de ‘Shannon Fisher’ en ‘Solway Fisher’. Het is een full service provider voor de olie-industrie met tankers van 3.000 tot 14.000 ton draagvermogen.

The ‘King Fisher’ en ‘Kestrel Fisher’ hebben een lengte over alles van 104,52 meter, een breedte van 17 meter (op de mal) en tien epoxy coated ladingtanks waarmee vijf verschillende productsoorten vervoerd kunnen worden. Er is accommodatie voor tien opvarenden en een gast. De dienstsnelheid bedraagt ongeveer 12,5 knopen (zeemijl).

Damen Double Hull Oil Tanker 8000
De ‘King Fisher’ (ijsvogel) en de ‘Kestrel Fisher’ (torenvalk) zijn de laatste nieuwbouwschepen volgens het Damen Double Hull Oil Tanker 8000 ontwerp. 8000 slaat op de 8,363 kubieke meter ladingcapaciteit.

“We ontwerpen olietankers tot 15.000 ton draagvermogen die vervolgens op een werf binnen de Damen Shipyards Group worden gebouwd”, vertelt Erik Schultz, Director Sales bij DSBe in Bergum (Friesland). In deze hoedanigheid coördineert hij binnen de Damen Shipyards Group de marketing van alle nieuwbouw-vrachtschepen – droge, natte of zware lading – ongeacht op welke werf ze uiteindelijk gebouwd worden.

“Het is altijd een Damen product, waarbij de commerciële en technische coördinatie altijd in Nederland wordt gedaan. Ook de engineering en het design van de meeste, zo niet alle, vrachtschepen vinden plaats in onze hoofdvestiging in Bergum”, zegt Schultz. Op die manier kunnen we de kwaliteit en ‘performance’ van onze schepen garanderen.”

Power
Schultz: “De omgeving waarin deze schepen opereren en de aard van de lading vereisen optimale veiligheid. Ze hebben daarom een ‘power take-in’. Mocht de hoofdmotor uitvallen, leveren de diesel generatoren automatisch stroom aan de shaft generator, zodat het schip kan blijven varen. De shaft generator is een elektromotor aan de tandwielkast. Daarnaast wordt zoveel mogelijk hitte van de hoofdmotor en de hulpmotoren hergebruikt via warmtewisselaars, onder andere om de stookolie voor te verwarmen.”

Comfort
Als derde extra noemt en roemt Schultz de hoge standaard waar De Opfaert – dat de technische en bemanningszaken managet – voor heeft gekozen. “Omdat tankerbemanningen redelijk hoog belast worden, heeft men bewust extra geïnvesteerd in comfort en daarmee in de Damen Business Line’. Dat zie je terug in de tevredenheidsfactor van de bemanning en daarmee ook in hun functioneren. Net als bij auto’s gaat het om een zo laag mogelijk geluidsniveau binnenin, een fraaier interieur met mooiere kleuren, betere materialen, meer ruimte en dergelijke. Allemaal ingrediënten voor een aangenamere werkomgeving. Prettig voor de bemanning, maar ook voor scheepsbouwers die van hun vak houden!”

Meer… Damen