Damen Shipyards Group en Vereniging Natuurmonumenten slaan de handen ineen

Damen_Natuurmonumenten

Op 11 juli hebben Natuurmonumenten en de Gorinchemse scheepsbouwer Damen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De samenwerking draait om de ontwikkeling van een duurzame veerpont voor het eiland Tiengemeten.

De huidige, op diesel varende, veerpont is verouderd en binnen enkele jaren aan vervanging toe. De veerpont maakt de oversteek mogelijk van Nieuwendijk naar het eiland Tiengemeten in het Haringvliet.

Damen kijkt uit naar de samenwerking met Natuurmonumenten om een duurzamere verbinding bij Tiengemeten te realiseren. Jelle Meindertsma, Sales Manager bij Damen, zegt: “Een van de eigenschappen van een veerpont is dat deze altijd het zelfde traject vaart. Een voorspelbaar vaarprofiel leent zich bij uitstek voor optimalisatie en verduurzaming van een schip.”

Henk Grunstra, Product Directeur Public Transport, vult aan: “We beginnen met een lege pagina. Het gaat om een vervoersvraagstuk en alle mogelijke technieken staan nog open. Je moet buiten de bestaande kaders durven denken om tot innovatie te komen.’’

Krijn-Jan Provoost, regiodirecteur Natuurmonumenten Zuid-Holland en Zeeland, merkt op dat een veerverbinding normaliter geen kernactiviteit van Natuurmonumenten is. “Wel is het zo dat de beleving van het eiland Tiengemeten al begint zodra men op de boot stapt. Graag lopen wij voorop als het gaat om duurzaamheid, en daar willen we onze bezoekers maximaal bij betrekken’’, aldus Krijn-Jan.

Innovatie is één van de kernwaarden van Damen. Vandaar dat Natuurmonumenten juist deze partij gekozen heeft als partner in de ontwikkeling van een duurzame veerpont. De scheepsbouwer verwacht in Oktober een eerste concept te kunnen presenteren.

Meer… Damen