Damen Shipyards Hardinxveld levert ‘special’ aan Stichting Waternet Amsterdam

PatrouillevaartuigWaterspreeuwOpMaatGemaakteHybrideVoorComplexVaarwegennetAmsterdam

Patrouillevaartuig “Waterspreeuw” op maat gemaakte hybride voor complex vaarwegennet Amsterdam

Bij Damen Shipyards Hardinxveld-Giessendam is recent een bijzonder vaartuig geleverd. Het betreft een in opdracht van stichting Waternet ontworpen en uitgevoerde; “Damen Patrol Vessel 1304 Hybrid”. Opvallendste eigenschappen van het hybride patrouillevaartuig: het is schoon, stil en kan onder de Amsterdamse bruggen door varen van de doorgaande routes. Het schip is de “Waterspreeuw” gedoopt door de wethouder van Amsterdam, mevrouw C. Gehrels op 17 juni 2013.

Verminderen van uitstoot
Waternet is een innovatief waterbedrijf dat de gehele watercyclus als uitgangspunt neemt. Voor het bereiken van haar duurzaamheidsdoeleinden werkt Waternet nauw samen met andere partijen. Met de keuze voor een hybride, multifunctioneel vaartuig neemt Waternet het voortouw bij het verminderen van uitstoot door vaartuigen in de gemeente Amsterdam. Het Actieplan Luchtkwaliteit van die gemeente is daarbij leidend. De “Waterspreeuw” zal worden ingezet worden voor inspectie en patrouille, alsmede handhaving van diverse wetten en regels in de Amsterdamse grachten en wateren.

Elektrische aandrijving met krachtige reserve
De “Waterspreeuw” kan volledig elektrisch worden aangedreven met een 130kW elektrisch aangedreven roerpropeller van Hydrosta. ESTechnology leverde de 13 Lithium Polymeer batterijen voor het aandrijvingssysteem, dat over minimaal 6 uur elektrisch vermogen beschikt bij een gemiddelde vaarsnelheid van 10 km/h. Het schip heeft daarnaast een Steyr/AMK diesel generator set, welke voldoet aan de Europese CCR 3 (Centrale Commissie voor de Rijnvaart) uitlaatgassen emissie norm. Hiermee voldoet de motor ruimschoots aan de door de klant gestelde CCR 2 norm.

De motor slaat automatisch aan wanneer de batterijcapaciteit onder het minimale niveau raakt. Met beide aandrijvingssystemen wordt een topsnelheid van 16 km/h gehaald; varend op batterijen kan dit een uur worden volgehouden. De motor voorziet in extra capaciteit wanneer dit nodig is; uitgangspunt voor gebruik is het varen op stroom. Het vaartuig zal worden opgeleverd met een Inspectie Leefomgeving en Transport, zone 3 certificaat.

Groene multi-tasker
Bij het ontwerp van de “Waterspreeuw” is rekening gehouden met de verschillende verschijningsvormen van zowel de Amsterdamse wateren als de bruggen die er overheen gelegd zijn. Met een kruiphoogte van 1.80 meter kan de “Waterspreeuw” in beginsel onder alle Amsterdamse bruggen van de doorgaande routes door. Het is een low wash vessel met een rompvorm die maakt dat het vaartuig zeer weinig golfslag veroorzaakt. Bij manoeuvres in de drukbevaren grachten wordt overlast voor de woonboten tot een minimum beperkt, de roerpropeller en 11 kW boegschroef, maakt ook dat het schip zeer wendbaar is in de smalle grachten. De “Waterspreeuw” beschikt over een eigen spudpaal met een lengte van 3 meter, waarmee het vaartuig overal kan aanmeren zonder afhankelijk te zijn van afmeer voorzieningen, met de “Waterspreeuw” levert Damen een ware groene multi-tasker af.

Citaat Jos van Woerkum (Algemeen Directeur van Damen Shipyards Hardinxveld)
Met de bouw en de doop van de “Waterspreeuw” levert Damen Shipyards Hardinxveld wederom een knap staaltje vakmanschap en maatwerk van het hoogste niveau. Ons motto “U vraagt en wij bouwen alles wat niét standaard is”, is op de “Waterspreeuw” geheel van toepassing. Het schip is multi-inzetbaar geworden en voldoet aan de gestelde emissie norm, één van de voorwaarden van Waternet. Wij zijn Waternet dan ook dankbaar dat onze werf na een intensieve Europese aanbesteding deze uitdagende bouwopdracht mocht gaan uitvoeren.

Meer… Damen

 

 

Related news

List of related news articles