Damen tekent contract met Nederlandse en Zweedse Marine

Damen Shipyards Group heeft een in-service onderhoudscontract getekend voor een looptijd van 7 jaar met de Nederlandse en de Zweedse marine. Het gaat om 5 sleepboten die door Damen Shipyards gebouwd zijn.

Het contract met de Koninklijke Marine behelst 3 Damen ASD 2810 Hybrid sleepboten. De Noordzee en de Waddenzee, zijn in februari en april 2016 opgeleverd. En de Zuiderzee, volgt in juni. Het onderhoud van de schepen wordt in Den Helder gedaan, vlakbij de thuisbasis van de slepers. Damen Shiprepair Oskarshamnsvarvet, aan de Zweedse Oostzeekust, gaat het onderhoud verzorgen voor 2 sleepboten van de Koninklijke Zweedse marine, de Damen ASD 3010 slepers HMS Hector en HMS Hercules.

Het gaat om al het geplande en niet geplande onderhoud met uitzondering van de dagelijkse operationele onderhoudstaken die bij de bemanning horen. Beide hebben volledige toegang tot een 24/7 servicedesk voor het geval er aanvullende werkzaamheden nodig zijn. Er wordt MX-suite software gebruikt om de operationele inzet van alle 5 de sleepboten op afstand te monitoren. Dankzij real-time informatie over zaken als machine-draaiuren kan precies worden vastgesteld wanneer het tijd is voor een servicebeurt.

De bemanning gaat bij Damen een training volgen voor de routine-onderhoudstaken. In het simulatiecentrum in IJmuiden waar met 360-Control gewerkt wordt, krijgt de bemanning een training in het manoeuvreren en leren zij hoe zij om moeten gaan met de schepen.

De aanbesteding voor de 5 sleepboten is een joint venture tussen het Nederlandse Defensie Materieel Organisatie (DMO) en haar Zweedse tegenhanger, de Forsvarets Materielverk (FMV). Het onderhoudscontract werd ondertekend door Anders P. Nilsson, Head Surface Warfare van het Zweedse ministerie van defensie, Kapitein Ter Zee J.F. Kwak, Hoofd Projectaanbestedingen bij de DMO, Jelle Loosman, MD van Damen Shipyards Den Helder en René Berkvens, CEO van de Damen Shipyards Group.

 

Related news

List of related news articles