De 25e editie Westlandcup was er een met een gouden randje

Op 26 en 27 juli werd er voor de 25ste keer gestreden om de Westlandcup bij Kustzeil Vereniging ’s-Gravenzande. En waar er in het hele land zware onweersbuien vielen was het op het strand bij de KZVG goed toeven met temperaturen van rond de 23 graden en een zwakke tot matige wind uit west tot noordwestelijke richting.

Op zaterdag moest er na de opening een uur gewacht worden op wind maar vanaf 1 uur kon er worden gestart. Omdat de weersvoorspelling voor zondag niet zo gunstig was besloot de wedstrijdleiding om 3 races achter elkaar te zeilen zodat het in ieder geval een geldig evenement zou zijn. Helaas was er door een aanvaring met één van de startboten wat tijdverlies en werd er besloten om ondanks de prima zeil omstandigheden geen vierde wedstrijd meer te zeilen. Nadat de voorzitter van het organisatiecomité, Marien Overbeke, de uitgenodigde sponsoren had bedankt voor hun ondersteuning aan het evenement kon er onder zeer fraaie weersomstandigheden met het barbecuen worden begonnen. Het werd een gezellige avond met een hapje en een drankje en een mooie zonsondergang, een echt Westlandcup feestje dus.

Zondag stak er rond half 11 een zwakke westelijke wind op zodat er gelijk om 11 uur gestart kon worden. Omdat de wind deze dag niet al te sterk aantrok duurden de wedstrijden nu wat langer en werd de eerste wedstrijd op de Zuid baan zelfs ingekort. Maar het lukte toch nog om op beide banen ondanks wat windschiftingen twee wedstrijden te varen.

Na de klassenwedstrijden was het tijd voor de finale race. Even leek het er op dat door gebrek aan wind deze geen doorgang kon vinden maar gelukkig kwam er nog net op tijd genoeg wind om alsnog te starten. Omdat het zulk lekker weer was besloot de organisatie dat iedereen aan deze finale race mee mocht doen. Omstreeks vijf uur waren alle catamarans weer terug op het strand en nadat een laatste protest was afgehandeld kon er omstreeks 6 uur met de prijsuitreiking worden begonnen.

De Westlandcup winnaars van 2008 zijn bij de grote boten Mischa Heemskerk en Roland van Joolen en bij de kleine boten Jos de Bakker en Liesbeth Augustijn. Zowel Mischa Heemskerk als Jos de Bakker hebben nu vier maal de Westlandcup binnengesleept.
Voor meer informatie over de uitslagen: www.kzvg.nl.

Kustzeilvereniging ‘s-Gravenzande bedankt al haar vrijwilligers en sponsoren die dit evenement mogelijk hebben gemaakt en hoopt een ieder weer te mogen begroeten in 2009 bij de 26e editie van de Westlandcup.

Photos © Boot in beeld

Bron: KZVG, 11-08-2008;