De Majesteit wordt geknipt en geschoren

Sinds jaren prijkt aan de voet van de skyline van Rotterdam prijkt het schip Raderstoomboot De Majesteit. Vanaf maandag is daar tijdelijk een lege plek te zien. Want ook een Grand Old Lady als De Majesteit heeft wel eens last van overbodig baardgroei. Vandaar dat een degelijke knipbeurt geen overbodige luxe is.

Dinsdag 14 juli aanstaande wordt de raderstoomboot bij Scheepswerf Hoebee, gesitueerd aan de Dordtse 1e Merwehaven, droog gezet. Door de speciale vorm van het schip, de breedte van 16 meter, de aandrijving met de schoepen en het grote gewicht in het midden van het vaartuig door de stoommachine en ketel (ruim 100 ton), is deze hellingbeurt geen alledaagse opdracht. Hierbij is zondermeer een hoop vakmanschap vereist. Als gevolg van sanering van de vele scheepswerven in Rotterdam en omgeving en de strenge hedendaagse milieueisen is de firma Hoebee, met haar innovatieve dwarshelling van wel 150 meter en jarenlange expertise, één van de weinigen die deze bijzondere klus aan kan. Daarbij werkten de rederij en de scheepswerf al eerder samen, tijdens de feestelijke opening van deze bijzondere helling op 2 juni 2012.

Allereerst zal het onderwaterschip “geknipt en geschoren” worden. Onder hoge druk wordt “de baard” van algen, schelpen en andere aangroei verwijderd. Hierna vindt er ultrasone meting plaats naar de vlakdikte van deze bijna 90 jaar oude dame en de nodige herstelwerkzaamheden. Dit groot survey vond voorheen eens in de vier jaar plaats en zal in de toekomst eens in de vijf jaar gaan plaats vinden. Een mooie gelegenheid om dit bijzondere scheepstype vanuit een ander perspectief te bekijken, want zo vaak krijgt u immers niet de kans om onder de rok van De Majesteit te kijken.

De Majesteit begon haar carrière in 1926 op de Rijn als passagiersschip onder de naam Rheinland.

Met een lengte van 82,50 meter is het de grootste raderstoomboot van Europa. Onder de naam Rüdesheim heeft ze tot 1982 dienst gedaan, waarna het schip in vergetelheid dreigde te raken. Totdat de familie Key er lucht van kreeg en de hand wist te leggen op wat toen niet meer was dan een bonk oud roest. Na 60.000 manuren restauratie met veel bloed, zweet en liefde, is De Majesteit in juni 1999 officieel in gebruik genomen. Met een vaste aanlegplaats aan de Maasboulevard in Rotterdam, een bijzondere attractie voor de havenstad en een prachtige locatie voor evenementen. Al vele gasten hebben voet aan boord gezet tijdens een congresdiner, bedrijfsfeest of een all-inclusive dinnercruise om een verjaardag of huwelijksfeest te vieren.

Tijdens de periode van dokken wordt de rederij vaak gebeld door omwonenden om te informeren of het schip nog wel terugkomt. We kunnen iedereen geruststellen: rond 20 juli is het schip, fris geschoren, terug in Rotterdam.