De tentoonstelling ‘Schipbreuk’ knallend geopend!

De officiële opening van de tentoonstelling Schipbreuk vond afgelopen zaterdag plaats: op 29 oktober, de datum waarop het originele VOC-schip Batavia in 1628 uitvoer. De bekende auteur Mike Dash hield op de Batavia een inspirerend verhaal over zijn boek: ‘de ondergang van de Batavia’. Daarna werden op een teken van wethouder Jop Fackeldey drie kanonnen ontstoken.

Bataviawerf, Nieuw Land en afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseren “Schipbreuk”, een spraakmakende tentoonstelling over de noodlottige reis van de Batavia. Bij de officiële opening van dit samenwerkingsproject waren ruim tweehonderd gasten aanwezig. Het uitzonderlijk mooie oktoberweer maakte het mogelijk dat naar toespraken kon worden geluisterd in de open lucht, op de bovendekken van de Batavia. De dekken puilden bijna uit van de mensen. Het zag er uit alsof het schip, heel toepasselijk, elk moment kon vertrekken en dat iedereen naar de achterblijvers zou gaan zwaaien. “Schipbreuk” was immers vanaf 8 oktober al open voor publiek. De weken tot 29 oktober waren “vertrekweken” met speciale vertrekactiviteiten.

Mike Dash over zijn onderzoek naar de noodlottige reis van de Batavia
Hoofdgast Mike Dash vond op het schip gemakkelijk zijn weg. Hij kent de Batavia op zijn duimpje. De gasten hingen aan zijn lippen bij een boeiende lezing over het onderzoek dat hij verrichtte naar de noodlottige reis van het VOC schip Batavia. Het tweede deel van het programma vond plaats bij Nieuw Land. Daar kon men, onder het genot van 17e eeuwse hapjes, de tentoonstelling bekijken. Blijkens de vele goedkeurende opmerkingen, viel deze zeer in de smaak. Dit stemt overeen met reacties van bezoekers die “Schipbreuk” al eerder bezochten. “Schipbreuk” is niet alleen knallend geopend, maar blijkt ook een schot in de roos.

Goedbezochte workshops als voorproefje
De genodigden konden tevens deelnemen aan drie workshops: knopen en splitsen, verhalen vertellen en navigeren. Deze activiteiten waren een voorproefje van een uitgebreid activiteitenprogramma dat het gehele tentoonstellingsjaar bij ‘Schipbreuk” voor jong en oud wordt georganiseerd. Het complete activiteitenprogramma is te bekijken op de speciale Schipbreukwebsite.

Schrijf een brief naar Batavia
Tot 10 december kan jong en oud nog meedoen met een schrijfwedstrijd die in het kader van de “vertrekweken” is georganiseerd. Stel je voor dat je leeft in het jaar 1628. En dat je iemand kent in Batavia. Schrijf deze persoon een brief. De mooiste brief wordt beloond met een luchtballonvaart voor 3 personen.

Alle informatie over Schipbreuk, de complete activiteitenkalender en de voorwaarden van de schrijfwedstrijd zijn te vinden op Schipbreuk Batavia