Defensie bergt Duits landingsvaartuig

DefensieduikerGaatwaterIn

Een 17-koppig duikteam van 105 Geniecompagnie Waterbouw en 4 collega’s van de Defensie Duikgroep zijn sinds vorige week bezig een Duits landingsvaartuig uit de Tweede Wereldoorlog uit het Veerse Meer te krijgen. De berging gebeurt op verzoek van Rijkswaterstaat.

Defensie werkt tijdens de 5 weken durende operatie samen met verschillende civiele partners. Het wrak is daarna permanent te zien in het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Rijkswaterstaat besloot het schip te bergen door de aanwezigheid van munitie, die gevaar oplevert voor sportduikers en scheepvaart.

Springstof en hydraulisch gereedschap
Het vaartuig ligt op 15 meter diepte. Met behulp van springstof en hydraulische gereedschappen scheiden de genisten het wrak in meerdere segmenten om ze daarna met een drijvende bok naar de oppervlakte te hijsen. De militaire waterbouwers vervoeren de delen vervolgens met pontons naar het vasteland. Het werkplatform, een soort mini-duikdorp, is inmiddels operationeel en damwandputten zijn ingebracht om het eerste wraksegment vrij te krijgen van klei en zand.

Meer… Defensie