Defensie zet belangrijke stap in drugsbestrijding

Photex

Zr. Ms. Amsterdam in de wateren tussen Portugal en Kaapverdië. Boven het schip de NH90-boordhelikopter. Foto: Ministerie van Defensie

Als eerste Nederlandse marineschip heeft Zr. Ms. Amsterdam afgelopen week de bekende drugssmokkelroute Highway 10 tussen West-Afrika en Zuid-Amerika in kaart gebracht. Dat gebeurde op verzoek van de Europese counterdrugsorganisatie Maritime Analysis and Operations Centre-Narcotics (MAOC-N) in Lissabon.

Kortste oversteekpunt
De laatste jaren bereiken steeds meer drugs de Europese markt via de Afrikaanse westkust. Koeriers maken hierbij veelal gebruik van het kortste oversteekpunt. Dit loopt over de 10e breedtegraad, ook wel bekend als Highway 10. Om de drugssmokkel het hoofd te bieden besloten Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk tot een gezamenlijke aanpak. Dat leidde in 2007 tot oprichting van het MAOC-N, waarin de 7 landen drugstransporten langs de Europese en West-Afrikaanse kust met elkaar bestrijden.

Net sluit zich verder
De Amsterdam, het Britse fregat HMS Richmond en het Kaapverdische kustwachtschip Guardio. De NH90 patrouilleert vanuit de lucht. Foto: Ministerie van Defensie

Tot dusver was Nederland vertegenwoordigd door de Nationale Politie op het Portugese hoofdkwartier. “Door de samenwerking op zee uit te breiden, zetten we een belangrijke stap in de bestrijding van drugstransporten”, zegt commandant van Zr. Ms. Amsterdam kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek. “Deze Europese samenwerking past goed bij bestaande initiatieven in het Caribisch Gebied, waardoor het net zich verder sluit.”

Schakel in smokkelroutes
De Koninklijke Marine voert al jarenlang counterdrugsoperaties uit in het Caribisch Gebied. Door de strategische ligging tussen drugsproducerende landen en afzetmarkten vormen de Caribische eilanden een belangrijke schakel in smokkelroutes naar de Verenigde Staten en Europa.

De Amsterdam zet nu koers naar de Caribische wateren. Daar fungeert de bevoorrader de komende 4 maanden als stationsschip voor de marine.

Meer… Defensie