Defensieduikers zoeken lichamen in Baltic Ace

ReddingsactieNoordzee

Duikers van de marine gaan morgen in het wrak van autovrachtschip Baltic Ace de lichamen zoeken van de 6 vermiste opvarenden. Het wrak ligt op 40 meter diepte, zo’n 65 kilometer uit de Zeeuwse kust.

De 9 leden van de Defensie Duikgroep worden ingezet op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege hun specifieke expertise. Ze maken deel uit van een team gespecialiseerd in wrakduiken en het uitvoeren van onderwaterreparaties.

Vanaf het Hydrografisch Opnemingsvaartuig Hr. Ms. Luymes brengen duikers het scheepswrak en de omgeving in kaart. Ze doen dit met hoogwaardige zoekapparatuur, zoals draagbare sonar en de op afstand bestuurbare onderwaterrobot Remus. Vervolgens doorzoeken de duikers het wrak. Naast de duikgroep varen 2 medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing van de politie meevoor de identificatie van eventuele lichamen.

Gered
De Baltic Ace zonk woensdagavond 5 december binnen enige minuten na een aanvaring met containerschip Corvus-J, die slechts lichtbeschadigd raakte. Van de 24 opvarenden werden er 13 gered, onder meer dankzij de inzet van de 2 patrouilleschepen Friesland en Groningen en een reddingshelikopter van Defensie. Ook werden 5 lichamen geborgen. De 6 vermiste opvarenden werden vorige week maandag officieel dood verklaard.

Defensie Duikgroep
De duikers worden zeer regelmatig ingeschakeld om de civiele autoriteiten te ondersteunen. Zowel voor het opsporen van bewijsmateriaal voor justitie en bij calamiteiten, als voor havenbescherming. Zo voert de eenheid standaard preventieve bomonderzoeken uit bij staatsbezoeken, nationale evenementen en havenbezoeken van buitenlandse oorlogsschepen.

Meer… Defensie