Definitief ontwerp voor Maritiem Instituut Willem Barentsz

Het definitieve ontwerp voor de renovatie van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling is opgeleverd. Met de grootschalige renovatie wil het MIWB haar schoolgebouwen moderniseren. Met de oplevering van het definitieve ontwerp is de onderwijsinstelling een stap dichter bij een eigentijdse onderwijsomgeving die klaar is voor de toekomst. Met de renovatie kan het MIWB zijn excellente positie behouden en versterken.

Naast het definitief ontwerp is de aanbestedingsprocedure voor de bouwbedrijven gestart. Deze aanbesteding leidt tot vijf partijen die gevraagd worden in te schrijven. In april 2018 is de aannemer bekend en starten de bouwvoorbereidingen. Vanaf juni 2018 beginnen de renovatiewerkzaamheden en in 2019 zijn de MIWB-gebouwen klaar voor de toekomst.

Excellent onderwijs nu en in de toekomst
Met de renovatie wil het MIWB haar schoolgebouwen en bijbehorende faciliteiten versterken, zodat het excellent onderwijs kan blijven aanbieden. Hiermee creëert de onderwijsinstelling een prettige leer- en werkomgeving die klaar is voor de toekomst. Zo ontstaan onder andere in het hoofdgebouw meer studie- en overlegplekken. In het trainingscentrum komt een extra verdieping met ruimte voor meer simulatoren en het Nautisch Kwartier krijgt een geheel nieuwe indeling. Van het werken aan de sloepen op de begane grond tot en met het elektriciteitslab op de tweede verdieping. Het bijgebouw met scheepsmotoren, Crystal Palace, krijgt een zonwerende schil. Het MIWB zet bij de renovatie ook in op duurzaamheid, door bijvoorbeeld optimale isolatie en een systeem voor warmteterugwinning.

Geheel nieuwe campus
Komend studiejaar worden de studentenwoningen op de geheel nieuwe campus op Terschelling al in gebruik genomen. Op deze campus, van Woningcorporatie De Veste, wonen de eerste- en tweedejaarsstudenten van het MIWB. De nieuwe campus bevindt zich op loopafstand van het MIWB en heeft onder andere een gezamenlijke studieruimte, fitnessruimte en een sportveld.

Maritiem instituut Willem Barentsz
Het MIWB op Terschelling is onderdeel van NHL Hogeschool en kent een lange geschiedenis. De opleidingen van het MIWB staan al jaren op de eerste plaats in de Keuzegids hoger onderwijs. De kwaliteit van het maritieme onderwijs behoort tot de hoogste van Nederland en ook internationaal staat het instituut zeer goed aangeschreven.