Delta Lloyd VO70 op transport naar Rio de Janeiro

Op zondag 1 februari 2009 viel de beslissing dat de Delta Lloyd VO70 op transport naar Rio de Janeiro/Brazilië gaat. Dat betekent dat Team Delta Lloyd zich officieel terugtrekt uit de vierde etappe en niet van start gaat in de vijfde etappe naar Zuid-Amerika. De Nederlandse campagne kiest ervoor om de boot in Rio zorgvuldig te repareren en dus niet overhaast aan de volgende start te verschijnen. Daarna pakt het team de draad weer op met een uitgeruste bemanning, gerepareerd jacht, nieuwe mast en zeilen.

“Dat we de monsterrace naar Rio moeten missen, komt als een klap voor iedereen”, gaf campagnedirecteur Tom Touber vanuit Taiwan toe. “De mannen lagen prima in de wedstrijd, hebben echt keihard gewerkt en goed zeemanschap laten zien. Dan is het teleurstellend om uiteindelijk toch te moeten opgeven. Maar de schade is te repareren en vanaf Rio volgen nog vijf etappes en vier In-Port Races. Er is dus volop ruimte voor groei en dat is wat we willen bereiken. Ons doel blijft om onderweg een podiumplaats te behalen. Daarom nemen we nu de tijd om goed voorbereid en sterk terug te komen.”

Op 27 januari ontdekten de zeilers tijdens zijn routineronde een barst in het boegspant. Later bleek de boeg te delamineren, wat betekent dat een carbonlaag losliet en de tussenlaag water opzoog. Gezien de ruige omstandigheden van dat moment werd de kans op ‘lek slaan’ te groot. Daarmee kwam de veiligheid van de bemanning in het geding, dus besloot schipper Roberto Bermúdez de Castro (ESP) uit te wijken naar Keelung City in het noordoosten van Taiwan.

Op transport
In de afgelopen dagen bogen diverse experts zich over de schade en de planning voor wat betreft de reparatie. Op basis van hun aanbevelingen en oordelen wordt momenteel aan een definitieve plan van aanpak gewerkt. De boot gaat in ieder geval naar Rio. Het is nu de uitdaging om logistiek alles pijlsnel te regelen, zodat de Delta Lloyd morgen al op transport kan. Anders wordt het 9 februari, wat nog steeds op tijd is. Ondertussen neemt het team een beslissing over hoe de precieze uitvoering van de reparatie.

Foto: Team Delta Lloyd in Keelung City

Bron: Team Delta Lloyd, 02-02-2009;