DEMAG ONK First 31.7 vanuit Wemeldinge

De eenheidsklasse First 31.7 zeilt van 19 t/m 21 juni haar 5e open kampioenschap. De wedstrijden worden op de Oosterschelde gevaren en Wemeldinge dient als uitvalsbasis. Na de succesvolle winterserie op de Grevelingen waar 17 boten een levendige competitie uitvochten, is het Open Nederlands Kampioenschap het hoogtepunt van het seizoen.

Na vijf jaar wedstrijden in de eenheidsklasse is het niveau flink gestegen. Dat blijkt uit de resultaten die in ORC wedstrijden behaald worden. Ook kiezen steeds meer wedstrijdzeilers van naam voor de 31.7.

De Shark van Christopher van den Haute is dit jaar de grote kanshebber. Ze wonnen de winterserie na een spannende nek-aan-nek race met de Blauwe Knoop van Wim Hermans. Maar ook de Magnifique van Johan Dirk van der Endt is niet te onderschatten. Zijn team traint fanatiek en zit er altijd bij. De Chasseur van Hans de Jager moet ook niet over het hoofd worden gezien. Jager was al eens eerder kampioen, maar heeft veel wedstrijden in de eenheidsklasse gemist. Het gaat erom spannen of hij het veld nog voor kan blijven.

De Blauwe Knoop won de North Sea Race Yeoman met overmacht en is er op gebrand, om onder de ogen van het publiek op het partyschip van sponsor Demag, een aansprekend resultaat neer te zetten. Maar ook een nieuwkomer als de Kolokwint van Johan Labeur, die het puikje van het team van de fameuze Daikin Airco aan boord heeft, kan voor verrassingen zorgen. En natuurlijk de X-Ray van Luud Colsen, die door David van de Plasse wordt gestuurd en die bijna elke dag traint.

Jan Lamper en zijn team als comité gaat al die ambitieuze zeilers in goede banen leiden. Er wordt strikt toegezien op het maximale bemanningsgewicht en ook de interieurs en uitrusting worden streng aan de klassenvoorschriften getoetst.

Vrijdag en zaterdag staan er zo mogelijk zeven upwind – downwind wedstrijden op het programma en zondag wordt er een langere wedstrijd rond de boeien gevaren. Deze wedstrijd telt zwaarder mee en er is geen aftrek. Op de zaterdag en zondag zijn er ook wedstrijden in een aparte gentlemens klasse voor de 31.7 zeilers voor wie het allemaal niet zo fanatiek hoeft.

Op de wal komt een feesttent en zijn verschillende catering arrangementen. De klasse viert haar 5-jarig bestaan en leden, maar ook belangstellenden die de klasse een warm hart toedragen, zijn ’s avonds van harte welkom.

Bron: First 3.17, 09-06-2009;