DEME gaat Belgisch offshore windpark SeaMade aanleggen

De dochterondernemingen van DEME, Dredging International, GeoSea en Tideway hebben de opdrachten binnen gehaald voor de aanleg van het SeaMade offshore windpark van 487 MW in België. Zij gaan zorgen voor de funderingen, turbines, offshore substations, inter-array- en exportkabels. De financial close was op 3 december 2018. De contracten hebben een waarde van zo’n 500 miljoen euro. De bouw van het project is al gestart en de offshorewerkzaamheden starten in de zomer van 2019. Beide windparken moeten vóór eind 2020 operationeel zijn.

Foto, DEME.
Foto, DEME.

Over SeaMade

SeaMade is een combinatie van twee offshorewindprojecten in België, voorheen bekend onder de namen Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW). Voor dit project worden 58 windturbines geïnstalleerd op zo’n 40 tot 50 kilometer voor de kust van Oostende. Otary NV heeft het meerderheidsbelang in het SeaMade-project. Via DEME Concessions is de DEME Group een van de aandeelhouders.

Funderingen, turbines en inter-array kabels

Funderingen, turbines en inter-array kabels – Het EPCI-contract (Engineering, Procurement, Construction and Installation) voor de 58 funderingen en de inter-array kabels wordt uitgevoerd door Dredging International. De kabels verbinden elke turbine met het offshoresubstation. De fundering is van het type monopile. De windturbines hebben een naafhoogte van 109 meter en een rotordiameter van 167 meter en zijn de grootste die tot nu toe in de Belgische Noordzee zijn geïnstalleerd.

Twee hoogspanningssubstations

Substations – De twee windmolenparken van SeaMade, Mermaid en Seastar, krijgen elk een eigen offshoresubstation dat de geproduceerde elektriciteit verzamelt, omzet van 33 kV naar 220 kV en exporteert naar het net. Na succesvolle samenwerking in diverse offshorewindparkprojecten bundelen GeoSea, ENGIE en Smulders opnieuw hun krachten voor het SeaMade-project. Het partnerschap is verantwoordelijk voor de volledige engineering, inkoop, bouw, het transport, de installatie en de inbedrijfstelling van de twee hoogspanningssubstations.

Onderzeese exportkabels

Exportkabels – De windparken worden met twee 220 kV onderzeese hoogspanningskabels aangesloten op het Belgisch Modulair Offshore Grid. In een consortium met Hellenic Cables zal Tideway instaan voor de ontwerp-, productie- en de installatieactiviteiten en de aansluiting van de hoogspanningssubstations van de windmolenparken op het Belgisch Modulair Offshore Grid. De exportkabels hebben een gezamenlijke lengte van ongeveer 28 km.