Den Helder is offshorehaven nr.1

Het succes van de haven van Den Helder is te danken aan de gunstige ligging aan open zee. De Koninklijke Marine koos Den Helder als thuishaven en heeft uitstekende faciliteiten gerealiseerd, waaronder een volledig geoutilleerde luchthaven. Kennis en opleiding zijn de troeven voor de toekomst.

De haven van Den Helder, als centrum van de Noordzee, onderscheidt zich met een supersnelle dienstverlening door scheepsagenturen als Peterson SBS, SeaMar Services en Den Helder Support Service. De haven is internationaal marktleider voor offshoredienstverlening door de ontwikkeling van het unieke Offshore Service & Logistics Centre. Het logistieke poolconcept is ontstaan door een bundeling van de logistieke activiteiten van acht oliemaatschappijen en Peterson SBS. Het poolconcept en de snelle dienstverlening bespaart structureel miljoenen op de kosten van de bevoorrading van offshoreplatformen. De Southern North Sea (SNS) Pool koos Den Helder als vaste uitvalsbasis voor haar bevoorradingsvaartuigen. Zowel de zeehaven als de luchthaven leveren het optimum aan dienstverlening en efficiëntie voor haar klanten. Bijna alle actieve platformen in de Nederlandse sector van de Noordzee worden thans vanuit Den Helder bevoorraad.

Op het civiele gedeelte van de luchthaven vinden per jaar 25.000 vliegbewegingen plaats en passeren 130.000 passagiers de balies. Hiervan komt 95 procent voor rekening van de helikoptervluchten ten behoeve van de offshoresector. Den Helder Airport vormt daarmee een essentiële schakel in de offshoredienstverlening.

In de Kop van Noord-Holland is een maritiem kenniscluster ontstaan op het gebied van energiewinning en milieu. De koppeling tussen kennis, opleiding en bedrijfsleven wordt verder uitgebouwd door de Maritime Campus Netherlands. Innovatie en opleiding zijn belangrijke vestigingsfactoren voor de offshoredienstverlening.

De Kop van Noord-Holland heeft een belangrijke positie in de zogenaamde gasrotonde die Nederland internationaal wil zijn. De aanlanding en behandeling van Nederlands, Duits en Deens gas vindt plaats in Den Helder, onder andere via de transportleidingen WGT, LOCAL en NOGAT. Gas wordt via een compressorstation doorgevoerd naar Engeland via de Balgzand-Bacton Line. En een koppeling met het Noorse leidingnetwerk staat op stapel.

 

meer …

 

Bron: “Kansen verzilveren aan zee”, 31 mei 2011

Foto: martin_vmorris