Derde editie iShares Cup start mei 2009 in Venetië – Nederland in september weer gastheer

Van 15 tot en met 17 mei 2009 zal in het Noord-Italiaanse Venetië de derde editie van de iShares Cup van start gaan. Verspreid over tien teams nemen veertig van ’s werelds beste zeilers het tegen elkaar op in Extreme 40 catamarans. Tijdens deze spectaculaire zeilraces wordt vlak langs de wal gevaren, zodat het publiek goed zicht heeft op de snelheid en de sensatie van de Extreme 40’s. De iShares Cup zal deze zomer zes Europese toplocaties aandoen. Het Nederlandse evenement zal in september plaatsvinden. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

De Extreme 40 is gebouwd voor snelheid. Deze sterke, lichtgewicht catamaran is ruim twaalf meter lang en kan snelheden van meer dan 65 km/uur bereiken. Ook bij lage snelheden biedt de Extreme 40 echter volop actie aangezien één romp al snel uit het water komt. De boten worden gevaren door een crew van vier personen met ruimte voor een vijfde bemanningslid, zodat een gast de race van heel dichtbij mee kan maken. Dit biedt een zeldzame kans om topsport vanaf de eerste rij te beleven.

Tijdens de iShares Cup 2009 maakt de absolute top van de zeilwereld zijn opwachting. 40 van ‘s werelds beste zeilers, die met z’n allen goed zijn voor 50 wereldkampioenschappen, 27 America’s Cup campagnes, 14 Olympische deelnames en vele duizenden zeemijlen in offshore zeilraces zoals de Volvo Ocean Race.

De Nederlandse zeiltop is weer goed vertegenwoordigd met Carolijn Brouwer, Pim van Nieuwenhuizen en Mark van Gelderen op de Extreme 40 van het Nederlandse team Holmatro en Dirk de Ridder en Simeon Tienpont aan boord van BMW ORACLE.

Een kleine greep uit de rest van het respectabele internationale veld: Loïck Peyron won driemaal de Artemis Transat, de legendarische solo trans-Atlantische zeilrace. Franck Cammas, houder van het Noord-Atlantische snelheidsrecord, instrueerde recentelijk het BMW ORACLE Race team in het gebruik van hun splinternieuwe 90 voet trimaran.

Tweevoudig Olympisch medaille winnares Shirley Robertson keert terug in de iShares Cup als schipper voor Team iShares. En ook Australiër Nick Moloney, met topprestaties als offshore- en America’s Cup zeiler, zal weer deelnemen aan de iShares Cup 2009 als schipper van team BT, waarmee hij vorig jaar een podiumplek behaalde. Hij zal geduchte concurrentie ondervinden van een andere America’s Cup veteraan, James Spithill, die met BMW ORACLE een gooi naar de eerste plek zal doen.

Deelnemers iShares Cup Extreme 40 Sailing Series 2009:
– BMW ORACLE Racing (USA) – James Spithill (AUS)
– BT (EUR) – Nick Moloney (AUS)
– Holmatro (NED) – Carolijn Brouwer (NED)
– iShares (EUR) – Shirley Robertson (GBR)
– Gitana Extreme-Groupe LCF Rothschild (FRA) – Yann Guichard (FRA)
– Groupama (FRA) – Franck Cammas (FRA)
– Luna (FRA) – Erik Maris (FRA)
– Ecover (EUR) – Mike Golding (GBR)
– Oman Sail Masirah (OMA) – Pete Cummings (GBR)
– Oman Sail Renaissance (OMA) – Loick Peyron (FRA)

Evenementen en data iShares Cup 2009:
– Venetië, Italië – 15 t/m 17 mei
– Hyeres, Frankrijk – 3 t/m 5 juli
– Verenigd Koninkrijk – 1 t/m 3 augustus
– Kiel, Duitsland – 28 t/m 30 augustus
– Nederland – 25 t/m 27 september
– Almeria, Spanje – 10 t/m 12 oktober

Kijk op de www.iSharesCup.com voor het laatste nieuws over de iShares Cup 2009.

Bron: iSharesCup.com, 23-04-2009;