DFDS sluit vrachtroute Zeebrugge – Rosyth door brand op schip

Op maandag 16 april is er brand uitgebroken in de machinekamer van het DFDS ro-ro vrachtschip ‘Finlandia Seaways’, die de havens Rosyth in Schotland en Zeebrugge in België verbindt. Een gewond bemanningslid is overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij wordt behandeld voor het inademen van rook.

Het schip is naar de terminal van DFDS in Immingham gesleept waar de vracht is gelost en DFDS heeft een inspectie uitgevoerd naar de schade van de brand. Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend.

“Uit het onderzoek blijkt dat de machinekamer substantiële schade heeft, we schatten in dat er een aantal maanden nodig is voor de reparatie. Daarnaast hebben onze inspanning niet geleid tot een vervangend schip, er blijken geen geschikte schepen beschikbaar,” aldus Kell Robdrup, Senior Vice President van de DFDS routes die het zuidelijke deel van de Noordzee verbinden.

DFDS sluit de route 
Robdrup: “Helaas zal dit verdere verliezen op de route veroorzaken, wat betekent dat we de hoop verloren hebben om de verliesgevende situatie van deze route om te keren. We hebben daarom geen ander alternatief dan het sluiten van de route, omdat we ongetwijfeld klanten zullen verliezen die gedwongen worden om alternatieve oplossingen voor hun transport te zoeken.”

DFDS betreurt het effect dat dit zal hebben op hun klanten en partners in Schotland en België enorm.  In samenwerking met de Schotse overheid en de haven heeft DFDS er alles aan gedaan binnen hun macht om de route te behouden. ook de optie om een gecombineerd passagier- en vrachtschip in te schakelen is mislukt.

“De nieuwe situatie waarin het schip maanden buiten dienst is, gaat negatieve invloed hebben op de markt, de klanten en de financiële situatie, waardoor een ommekeer en een heropening onrealistisch worden,” zegt Robdrup.

De sluiting heeft alleen betrekking op een zeer beperkt aantal mensen in dienst van DFDS, omdat de afhandeling in de havens werd uitgevoerd door externe bedrijven.

Nog geen beslissing over de toekomst
DFDS heeft nog geen beslissingen genomen over de inzet van Finlandia Seaways zodra zij terugkeert van de reparatiehaven.

Na de sluiting van de route Rosyth – Zeebrugge, verbindt DFDS met tien routes het Verenigd Koninkrijk met het continent.