Dit was het MaritiemNieuws.nl van afgelopen jaar!

Een terugblik op het afgelopen jaar! Wat was in 2018 het best gelezen nieuws op MaritiemNieuws.nl?

1. VIDEO: Grootste cruiseschip ter wereld tewatergelaten ‘Symphony of the Seas’  

Het grootste cruiseschip ter wereld is in maart dit jaar tewatergelaten in Frankrijk. Het luxe cruiseschip Symphony of the Seas van Royal Caribbean Cruises heeft een tonnage van 230.000 ton, is 362 meter lang en 66 meter breed en heeft accommodatie voor ruim 8.000 passagiers.

2. Koningin Máxima doopt ‘Vox Amalia’ van Van Oord

Vrijdagmiddag 14 december heeft Koningin Máxima de nieuwe sleephopperzuiger ‘Vox Amalia’ van Van Oord gedoopt in Rotterdam. De doopceremonie was ook de finale van de viering van het 150 jarig bestaan van Van Oord.

3. VIDEO: Tewaterlating sleephopperzuiger ‘DC Orisant’ bij IHC

In januari werd de nieuwe multi-purpose 5.450 m³ sleephopperzuiger (TSHD) ‘DC Orisant’ te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in Krimpen aan de IJssel. Het schip is gebouwd voor een joint venture bestaande uit Den Herder (Reimerswaal Dredging) en Group de Cloedt.

4. Offshore wind industrie staat te springen om goed geschoold personeel

De offshore wind industrie is vol in ontwikkeling. Met het aanwijzen van drie nieuwe gebieden op de Noordzee door het kabinet, komen er de komende jaren meer windparken bij. Niet alleen de markt groeit, ook de technische ontwikkelingen volgen zich snel op.

5. Scheepswrak blijkt lading van ruim 14 miljard euro te hebben

Op 8 juni 1708 zonk het Spaanse galjoen San José voor de kust van Colombia in een gevecht met Britse schepen tijdens de Spaanse Successieoorlog. In 2015 is het wrak pas teruggevonden volgeladen met goud, zilver en edelstenen. Dinsdag is de waarde van de lading bekendgemaakt: ruim 14 miljard euro, volgens de huidige maatstaven.

6. DEME bestelt vier nieuwe schepen bij Royal IHC

DEME geeft in september de opdracht aan IHC voor het ontwerp en de bouw van vier nieuwe schepen. De order bestaat uit een kopie van de recent geleverde 8400 m3 TSHD ‘Scheldt River’, een 2.300 m3 sleephopperzuiger en twee 3.500 m3 split barges.

7. Heerema Fabrication Group verkoopt werf in Zwijndrecht

Heerema Fabrication Group heeft een aanzienlijk deel van haar activiteiten op het gebied van ontwerp en fabricage van complexe staalconstructies voor de offshore markt afgestoten. In november verkocht HFG de werf in Zwijndrecht aan het Italiaanse engineering- en aannemersbedrijf Rosetti Marino  S.p.A. HFG worstelt al geruime tijd  met onvoldoende projectvolume en marginale winstgevendheid. Daarnaast zijn de risico’s verbonden aan het bouwen van topsides hoog en zijn klanten niet bereid om voor dit risico te betalen.

8. VIDEO: Recordklus Pioneering Spirit voltooid

Het grootste schip ter wereld, de Pioneering Spirit, had weer een nieuw record op zijn naam. Het bijzondere schip van Allseas heeft in de Noordzee het olieplatform Brent Delta in zijn geheel van zijn plek getild, en is momenteel onderweg naar Engeland. Het platform weegt 24.000 ton, iets zwaarders werd nog nooit opgetild.

9. VIDEO: 87 meter lange Feadship ‘Lonian’ onderweg naar zee

In deze video is te zien hoe het nieuwe superjacht van Feadship de ‘Lonian’ naar zee vervoerd wordt. Een spectaculair gezicht, in twee dagen tijd passeerde ze meer dan  15 bruggen met honderden toeschouwers, en sommige bruggen waren echt een uitdaging. De Lonian lag eerst nog in Rotterdam voor de laatste aanpassingen voordat ze naar zee ging voor de proefvaarten.

10. VIDEO: Spectaculair zeiljacht ‘Black Pearl’ opgeleverd door Oceanco

Oceanco leverde in maart dit jaar het spectaculaire zeilschip de ‘Black Pearl’ van 106,7 meter lang met drie masten op. Het zogenaamde ‘DynaRig’ zeiljacht is de grootste ter wereld en naar verluidt ook het grootste privéjacht ter wereld.