Dit weekend ‘Containerweekend’ in Maritiem Museumhaven

Op zaterdag 19 en zondag 20 augustus meren twee containerschepen van Danser Group aan in de Maritiem Museumhaven. Om dit grote bezoek te vieren, organiseert het Maritiem Museum een speciaal ‘Containerweekend’ met activiteiten voor jong en oud.

Schepen van bijna 200 meter lang
Op zaterdag 19 augustus manoevreert tussen 09.00 en 09.30 uur de ‘Alsace-Hollande’ zich in de museumhaven en op zondag 20 augustus is de ‘Eiger-Nordwand’ te gast. Deze schepen zijn bijna 200 meter lang, ruim 10 meter breed en hebben ruimte voor 350 containers. Door de grootte van deze schepen, moeten de andere schepen in de haven tijdelijk ergens aan de steiger. Bezoekers kunnen de schepen verwelkomen en, als ze aangemeerd zijn, een kijkje nemen in de stuurhut. Verder zijn er rondleidingen en op de kade is te zien hoe multifunctioneel containers zijn.

Multifunctionele containers
De Alsace-Hollande en Eiger-Nordwand vervoeren van alles: van elektronica, textiel en auto’s tot bloemen, schoenen of fruit. De enorme containers waarin deze goederen vervoerd worden, zijn ook handig in te zetten op het droge. Als compacte studentenhuisvesting bijvoorbeeld.

Danser Group uit Sliedrecht
De Alsace-Hollande en Eiger-Nordwand zijn schepen van de Danser Group uit Sliedrecht, dat al 35 jaar containers op binnenvaartschepen vervoert. Het bedrijf begon ooit tussen Rotterdam en Basel (Zwitserland), maar vaart inmiddels door heel Europa. De Danser-schepen die op bezoek komen, zijn een zogenaamd ‘koppelverband’. Door een bak die voor het schip is bevestigd, kunnen zij extra containers vervoeren. De schepen zijn daarmee een groen alternatief voor goederenvervoer over de weg. Zo vaart de Eiger-Nordwand, als eerste binnenvaartschip ooit, bijna volledig op vloeibaar gas.