Diving Support Vessel Don Daniel beëindigt succesvol seatrials

Diving Support Vessel Don Daniel (bouwnummer 429), ontworpen en gebouwd door Shipyard De Hoop, heeft haar officiële ‘seatrials’ met succes beëindigd. Don Daniel is momenteel bij Shipdock Amsterdam drooggezet. Door de extreem hoge waterstand afgelopen januari, moest Don Daniel versneld te water gelaten worden, waardoor het verfsysteem niet af was voor de tewaterlating. In het dok zal nu dan ook het onderwaterschip gestraald en gecoat worden. Opvallende feature aan het schip is het enorme zeepaard (in het Mexicaans Caballo de Mar) aan beide zijkanten. Een verwijzing naar het logo van de klant Oceanografia en tevens een knipoog naar het feit dat deze schepen echte ‘werkpaarden zijn’.

Don Daniel is het derde Diving Support Vessel dat Shipyard De Hoop heeft gebouwd voor de Mexicaanse rederij Oceanografia. De eerste twee schepen, Don Amado (424) en Amado Daniel (425), zijn inmiddels volop aan het werk voor de Mexicaanse staatsoliemaatschappij PEMEX. De compleet nieuwe ontwerpen zorgen er voor dat de duikmoederschepen zeer kostenefficiënt zijn en daardoor zeer succesvol in de markt. Momenteel, worden de schepen zelfs ingezet ter vervanging van de kleinere Semi-Submersibles in het veld.

De 300 tons Liebherr hoofdkraan op de eerste twee duikmoederschepen, is bij de Don Daniel vervangen door een 300 tons hoofdkraan van Huisman-Itrec. Tevens heeft Oceanografia gekozen voor een alternatieve indeling van de machinekamer. De machinekamer bestaat op de Don Daniel dan ook niet uit 4 Caterpillar motoren type 3516, maar uit een bijzondere opstelling van 5 Caterpillar motoren type 3512. Hierdoor is het brandstofverbruik tijdens het normale gebruik aanzienlijk lager. Ondanks het feit dat de Don Daniel nog opgeleverd moet worden, heeft het schip al een 5-jaars contract bij PEMEX.

Shipyard De Hoop heeft inmiddels meerdere aanvragen ontvangen voor dergelijke schepen en verwacht in de nabije tokomst nog meer duikmoederschepen te gaan bouwen.

Bron: Shipyard De Hoop, 29-08-2011;