Documentaire ‘Sea Blind’ bereikt Tweede Kamer

De documentaire ‘Sea Blind’ van Bernice Notenboom wordt op 21 april aan een delegatie van de Tweede Kamer getoond. Sinds de première op 31 januari in de Maassilo in Rotterdam heeft de documentaire impact gehad op de politiek en zijn er Kamervragen gesteld. Tijdens Earth Day op 22 april is de documentaire te zien in Undercurrent in Amsterdam en ‘Sea Blind‘ wordt komende maanden geprojecteerd op containerschepen, silo’s, kranen, zeilen en terminals in zes havenlocaties. 

De documentaire gaat over de groeiende zeescheepvaart sector en welke gevolgen dit met zich meebrengt. De kijker wordt bewust gemaakt van de impact van de zeevaart in het Poolgebied. Bernice Notenboom sprak sprak met havenbaronnen, wetenschappers, reders, verladers, olie- en gasingenieurs, milieuorganisaties en scheepvaartdeskundigen. Ze reisde af naar Arctisch Noorwegen, Rusland, Groenland, Canada, Denemarken, Verenigde Staten, Engeland, Rotterdam en Terschelling. 

“Negentig procent van alles wat wij kopen, bereikt ons per schip. Schepen brengen ons voedsel, kleding, meubels en de nieuwste gadgets. Het grootste schip ter wereld vervoert 19.200 containers, waar 117 miljoen paar schoenen in passen.”

Notenboom neemt de kijker mee op inspectie met Rijkswaterstaat in de haven van Rotterdam, gaat fijnstofuitstoot monitoren op de Noordzee met het RIVM, brengt een bezoek aan Lloyds Register in Engeland en ‘s werelds grootste reder in Denemarken, maar bezoekt ook bewoners van Terschelling die dichtbij de containerscheepvaart leven. Uiteindelijk komt Sea Blind terug bij de consument die nu nog niet kan kiezen met welk schip zijn spullen worden vervoerd. De scheepvaart staat aan de vooravond van een mega transitie.

Ook zien we dat tienduizend jaar oud ijs, dat eeuwenlang de scheepvaart blokkeerde, in een rap tempo smelt waardoor nieuwe routes ontstaan voor circa honderdduizend schepen op de oceanen. Kortere scheepvaartroutes zijn in het voordeel van de scheepvaart, maar deze schepen veroorzaken een enorme uitstoot. De roetuitstoot kleurt het ijs donker, waardoor de ijskap van Groenland nog sneller zal smelten.

“De scheepvaart is één van de meest vervuilende, ongereguleerde en gesloten bedrijfstakken ter wereld. We lijken wel zeeblind”, stelt documentairemaakster Bernice Notenboom.

Scheepvaart blijft buiten schot bij alle klimaatmaatregelen en -verdragen. Zolang de uitstoot van de scheepvaart niet wordt gereguleerd, nemen de risico’s voor het Arctisch gebied verder toe. Wat betekent deze toename in de scheepvaart voor onze gezondheid en voor het Arctische gebied?

Het idee
Het idee voor het maken van de filmdocumentaire is ontstaan tijdens een recente expeditie op de Noordpool van poolreiziger en klimaatjournalist Bernice Notenboom. In het voorjaar van 2014 trachtte Bernice en haar team de bevroren Arctische Oceaan over te skiën – van de Noordpool naar Canada – over een afstand van 800 kilometer. Honderd kilometer voor de Canadese kust werd het team geëvacueerd omdat het Noordpoolijs niet meer betrouwbaar was. Open water is de vijand voor poolreizigers zoals Bernice, maar voor vervuilende scheepvaart biedt het nieuwe kansen.

Related news

List of related news articles