Dorian van Rijsselberge wint twee races in Rio

  • binnenland

Op dag 2 van het Olympisch zeiltoernooi kwamen vijf Nederlanders in actie. Dorian van Rijsselberge won 2 van de 3 races en verstevigde zijn 2e plek in het klassement. Lilian de Geus deed ook goede zaken met twee derde plaatsen. Laser Radial zeilster Marit Bouwmeester wist haar leidende positie in het klassement dinsdag 9 augustus niet te behouden en zakte naar de 4e plaats. Finn zeiler Pieter-Jan Postma kwam dinsdag voor het eerst deze Spelen in actie en staat 15e. Laser zeiler Van Schaardenburg staat voorlopig 11e.

In de eerste race van de dag, race vier, moest Dorian van Rijsselberge de Brit Nick Dempsey nog voor zich dulden en kwam als 4e binnen. In race 5 en 6 waren de rollen omgedraaid: tweemaal surfte Van Rijsselberge op overtuigende wijze naar de overwinning. Dempsey werd in race 5 nog 4e maar kwam in race 6 pas als 14e over de finish. Met één aftrek gaat Dempsey nog wel aan de leiding. Van Rijsselberge volgt op slechts één punt. De Pool Piotr Myszka staat voorlopig 3e op 6 punten achter Van Rijsselberge.

Van Rijsselberge: “De laatste race was er heel, heel, heel weinig wind tot geen wind dus we moesten er erg hard aan trekken om hem vooruit te krijgen. Maar tevreden, 2 keer een 1 en een 4. Dus een goede dag maar we zijn er nog niet.”

In tegenstelling tot maandag stond er dinsdag erg weinig wind. Van Rijsselberge over deze wisselende omstandigheden: “Dat is het aard van het beestje hier, het is van alles wat en de meest allround persoon zal er hier uiteindelijk met de winst vandoor gaan. Wij hebben na de Spelen van 2012 gekeken wat voor condities we in Rio zouden krijgen en die lagen mij toen nog niet. We zijn er toen erg hard op gaan hameren om ervoor te zorgen dat we het wel naar onze hand kunnen zetten. Nu gaat dat goed.”

Related news

List of related news articles