Drie ontwerpen voor de Rijnhavenbrug

Er komt een nieuwe brug over de Rijnhaven tussen Hotel New York aan het einde van de Wilhelminapier en het Deliplein op Katendrecht. Er zijn drie mogelijke ontwerpen van verschillende architecten die meedingen naar de eindopdracht. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) nodigt deze week Katendrechters en bewoners van de Wilhelminapier uit om een voorkeur uit te spreken voor één van de drie ontwerpen.

De ontwerpen van van Dissing en Weitling Architecten, Quist/Winterman Architecten en bureau ZUS zijn vanaf vandaag te bekijken op www.rijnhavenbrug.nl of bij de tentoonstellingen met informatiepanelen in het gebouw van de Katendrechtse Bewoners Organisatie en in het Informatiecentrum Wilhelminapier tot 31 oktober. Hier en tijdens zogenaamde ik-ver-tel-mee sessies kunnen bewoners op diverse plekken en momenten in de wijk bij een videozuil inspreken wat ze van de ontwerpen vinden en welke de voorkeur heeft.

Het college van B&W beslist in december of januari welk ontwerp het wordt. Het krijgt advies van een selectiecommissie, onder voorzitterschap van Liesbeth van der Pol, architect en Rijksbouwmeester. De omwonenden zijn vertegenwoordigd in de selectiecommissie.

Over twee jaar reizen fietsers en voetgangers in een rechte lijn van de Wilhelminapier naar Katendrecht. Het rondje Rijnhaven wordt met de brug werkelijkheid. De verbinding tussen het schiereiland en de landtong wordt 160 meter lang. Behalve fietsers en voetgangers mogen alleen ambulances, brandweerwagens en politieauto’s er gebruik van maken bij calamiteiten. De brug is naar verwachting eind 2010 klaar voor gebruik.

Bron: Gemeente Rotterdam, 22-10-2008;