Drie RMU-teams door naar finale van Beste Havenidee

Maar liefst drie studententeams van de Rotterdam Mainport University zijn doorgedrongen tot de finale van het Beste Havenidee. Het zijn teams van de HBO-opleiding Maritiem Officier die oplossingen bedachten voor drie verschillende nautische vraagstukken. Op 11 juni a.s. wordt tijdens het TOP Evenement bekend gemaakt welke van de vijf finaleteams het beste Havenidee heeft ingediend.

Finaleproject 2:
Geen Last van Ballast
Jaarlijks wordt er door schepen 10 miljard ton ballastwater ingenomen en geloosd. In dit water kunnen zich invasieve organismen worden vervoerd die, na lozing, onherstelbare schade kunnen toebrengen aan het milieu. Vijf tweedejaars Maritiem Officier van de Rotterdam Mainport University bedachten een oplossing voor dit
vraagstuk: een schip dat zonder ballastwater veilig en efficiënt kan varen door het ballastwater te vervangen door de opwaartse kracht van lucht. Het RMU-team achter dit idee bestaat uit: Charlotte van der Wal, Tim van Suijlekom, Mike Poelman, Silvio Monteiro Queuróz en Sander Smiek.

Finaleproject 2:
Heated Container Cover
Het idee van varen door het Poolgebied wint aan populariteit (sneller, veiliger en goedkoper) maar er zijn nog wel praktische obstakels. Bijvoorbeeld de aangroei van ijs aan dek van schepen. Het vrij houden van de scheepsdekken is arbeidsintensief en daardoor kostbaar. Een RMU-teams bedacht een technische innovatie om ijsaangroei aan boord van schepen op milieubewuste manier te voorkomen. Dit team bestaat uit de volgende Maritiem Officieren: Tommie Beumer, Dion van Hasselt, Koen van der Marel, Jaco van Heest en Mark Broekhuisen.

Finaleproject 3:
Reduce Emission by Spark Ignition
Een team van vijf aanstormende zeevrouwen werkten de afgelopen maanden samen aan de oplossing van een lastig technisch probleem: dieselmotoren die teveel emissies produceren. De Maritiem Officieren richtten zich op de vraag: hoe kan een bougie toegepast worden in een moderne dieselmotor om zware olie te ontbranden en emissies te reduceren. Dit team bestaat uit de volgende teamleden: Tirza Krul, Marloes Marijnsen, Denise Smit, Désirée Sommers & Michelle van der Wees.

Het Beste Havenidee is een initiatief van het programma hbo in de haven. Het programma hbo in de haven wil studenten en docenten kennis laten maken met de haven en vice versa. Met als doel meer studenten die projecten en stages doen in de haven en meer bedrijven die actief samenwerken met de HBO kennisinstellingen in deze regio en participeren in het enthousiasmeren van jongeren voor een carrière in de haven. Naast de STC-Group participeren onder andere ook Hogeschool Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs in het programma hbo in de haven.

Meer… STC-Group