Dronehaven geopend voor onderzoek en tests in Rotterdam

In de Dokhaven van RDM Rotterdam is tijdens de Wereldhavendagen afgelopen weekend de Dronehaven geopend. Een experimenteerlocatie voor varende drones. Waarnemend Rijkshavenmeester van Rotterdam Rob Gutteling droeg symbolisch de sleutel, geprint op de 3D-metaalprinter van RDM, over aan Bert Hooijer en de Community of Practice Maritime & Offshore Innovation. 

Vanaf dat moment is dit deel van de Rotterdamse haven afgesloten voor de reguliere scheepvaart en biedt het plek aan bedrijven, onderwijs en organisaties om onderzoek te doen en tests uit te voeren met Aquatic Drones en autonoom varen. Tijdens de opening door de Drijvende Diva voeren drones van RDM CoE, Genuin Engineering, Indymo en AquaSmartXL in een speciale route mee.

De Dronehaven zal onder meer door de partijen gebruikt worden die zijn verenigd in de subsidieaanvraag [email protected] voor de ontwikkeling van bemanningsloos varen. De bekendmaking daarvan is in november 2016. Deze partijen zijn TU Delft, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit Rotterdam, Nederlandse Defensie Academie, MARIN en TNO. De focus in dit project ligt op het gebied van ontwerp, wetgeving, betrouwbaarheid, het menselijke aspect, het voorkomen van incidenten (aanvaringen), integratie en demonstratie. Hogeschool Rotterdam (RDM CoE) participeert ook in dit onderzoek door het beschikbaar stellen van de RDM-faciliteiten, zoals de Dronehaven, het Aqualab en de brugsimulator in Innovation Dock. Rotterdam Mainport University stelt bemanning beschikbaar om de drones van afstand te besturen.

Related news

List of related news articles