Druk 2013 voor KNRM Hansweert

OefeningSpectaculairHelicopter

Het jaar 2013 was voor KNRM Hansweert een druk jaar met een flink aantal alarmeringen en het jaar waarin we de sleutel kregen voor ons nieuwe bemanningsverblijf.

De bemanning is 27 keer gealarmeerd voor een reddingsactie of een hulpverlening, dit tegen 16 keer in 2012. Vier maal werd een alarmering ingetrokken. Traditiegetrouw lag de piek in de zomermaanden juni t/m september met 19 alarmeringen.

Diverse acties
In ons verzorgingsgebied hebben we te maken met pleziervaart, beroepsvaart, en recreanten. Van de 27 alarmeringen betrof het 13x pleziervaart met motorpech of vastgelopen op bijvoorbeeld een zandbank. De overige alarmeringen betroffen onder meer zwemmers en personen in problemen, kitesurfers in problemen, binnenvaartschepen aan de grond en een medische hulpverlening.
Augustus was voor ons de drukste maand van 2013. Zo redden wij op 3 augustus een afgedreven kitesurfer uit de vaargeul bij Baarland. Op 20 augustus haalden we met opkomend tij twee sportvissers, waarvan er één niet kon zwemmen, van een ondergelopen strekdam bij Rilland-Bath.

Helaas konden wij bij een aanvaring tussen een binnenvaarttanker en een motorjacht op het Kanaal door Zuid-Beveland op 12 augustus niet reddend optreden. We hebben geruime tijd stand-by gelegen bij de incidentlocatie. Twee mensen kwamen om.
De opvallendste actie van 2013 betrof een vermiste zwemmer in dichte mist op 16 november. Drie uur lang zat hij in zijn zwembroek op een zandplaat. Zijn thuisfront sloeg alarm toen hij niet thuis kwam. Uiteindelijk wist hij zelf de kant te bereiken.

Groot onderhoud reddingboot Jan van Engelenburg
Onze reddingboot, de Jan van Engelenburg, heeft twee maanden bij scheepswerf De Haas te Maassluis gelegen voor een grote onderhoudsbeurt. Gedurende de onderhoudsbeurt bleek reddingboot Christien een goede vervangster. Vijf acties konden in haar logboek worden bijgeschreven.

Nieuw bemanningsverblijf
Op 28 september vond de sleuteloverdracht voor ons nieuwe bemanningsverblijf plaats. Nu zijn we nog te gast bij Rijkswaterstaat in het Sluishuis alwaar we een oefenruimte hebben. In het voorjaar van 2014 hopen we onze intrek te nemen in een prachtig nieuw verblijf. De verbouwingswerkzaamheden zijn momenteel in volle gang.

Vooruitblik 2014
In 2014 staat er veel te gebeuren, zoals het in gebruik nemen van ons nieuwe bemanningsverblijf, het vieren van ons 5-jarig operationeel jubileum, het afscheid en de vervanging van 2 van onze plaatselijke commissieleden, én natuurlijk de alarmeringen die zullen komen.

Noteert u zaterdag 3 mei alvast in uw agenda? Het is dan nationale reddingbootdag. U bent van harte welkom op ons station! Ook in 2014 staan wij weer 24/7/365 vrijwillig, professioneel en kosteloos paraat. We wensen u een behouden vaart en een veilig 2014!

Meer… KNRM